Donatorii de plasmă COVID, alungați de incompetența unor asistente, în Satu Mare
Pacienții sătmăreni videcați de COVID-19 se plâng că au fost puși pe drumuri atunci când au dorit să doneze plasmă convalescentă, asta în timp ce nevoile medicale sunt tot mai mari. În timp ce unora li s-a spus că trebuie să își plătească un test, alții au primit informații contradictorii chiar de la angajații care ar fi trebuit să îi ajute să devină donatori.
Confuzie cu privire la legislația care le permite pacienților vindecați de COVID-19 să doneze plasmă la Satu Mare. Unii se plâng că, pentru a devenit donatori, li s-a solicitat testul COVID-19, pe cheltuiala proprie, în timp ce alții spun că au primit informații contradictorii.
”Am fost dimineață la centrul de donare sânge din Satu Mare să donez anticorpi covid și m-au trimis la plimbare. Nu știu dacă așa este legea sau doamna de la ghișeu a făcut abuz. În data de 21.10 mi-a spus o altă doamnă de la ghișeu să mă prezint în 06.11 să donez anticorpi dacă doresc. După 14 zile. Nu a spus de test și alte minuni. Azi, doamna de la ghișeu îmi spune de 21 zile și eu să îmi plătesc un test să arăt că sunt negativ! Nu poți trimite omul să se testeze pe banii lui. Una spun oficialii, alta este realitatea. Mă voi duce din nou acolo să donez, dar pentru cei ce au nevoie, nu pentru aia de la ghișeu”, spune brașoveanul Cristian George Surdu pentru PresaSM.
Legea s-a schimbat, spune magangerul Centrului de Transfuzii din Satu Mare, iar pacienții videcați de COVID-19 pot deveni donatori, atâta timp cât au o adeverință de la medicul de familie sau de la DSP care să ateste că au trecut 14 zile de la vindecare.
”Această regulă cu obligativitatea testului RT PCR a fost înainte, s-a schimbat între timp. Înainte, pacienții nu puteau dona plasmă doar dacă au trecut 28 de zile de la vindecare și externare. În prezent, regula s-a schimbat, în sensul că nu mai este nevoie de acel test RT PCR și ajunge o adeverință de la medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică prin care să ateste faptul că au trecut 14 zile de la vindecare și externare. Probabil că unele colege nu au știut, suntem bulversați de modificările dese de legislație”, a spus șeful Centrului de Transfuzii Satu Mare, dr. Doinița Crișan, la solicitarea PresaSM.
Situații similare au fost înregistrate și în alte județe.
Stimata D-na Dr Crisan, ce ar fi daca ati acorda mai mult interes acestor lucruri si v-ati tine personalul din subordine la zi cu modificarile legislative. Realizati ca vieti omenesti depind de acest lucru? E usor sa gasesti scuze.
View Comment