Gestul impresionant al unei familii din Satu Mare a salvat alte cinci vieți
Generozitatea fără margini a unei familii din Satu Mare a salvat alte cinci vieți. Sursele au confirmat pentru reporterii PresaSM faptul că tânărul este din județul Satu Mare. Identitatea donatorului și a familiei este protejată de lege.
Gestul impresionant al unei familii din Satu Mare a dat altor cinci necunoscuți șansa la o viață normală. Potrivit Ministerului Sănătății, familia a decis să doneze organele pacientului pe care medicii nu l-au mai putut ține în viață. De transplant au beneficiat cinci persoane. Operațiile au avut loc la București, Cluj și Târgu Mureș.
„În urma acestui demers, un număr de 5 persoane au beneficiat de transplant de organe: pulmonar, renal (2 persoane), de cord și hepatic. Transplanturile au fost realizate în unități sanitare specializate din București, Cluj-Napoca și Tg. Mureș,” a precizat ministerul Sănătății.
Unul dintre tinerii salvați este un bărbat de 34 de ani, din București. Acesta care se afla de mult pe lista de așteptare.
„Echipa medicală de la Spitalul Clinic Sf. Maria a efectuat al treilea transplant de plămâni, din acest an. Pacientul care a primit plămânul are 34 de ani, este din Bucureşti şi se afla pe lista de aşteptare pentru intervenţie,” a precizat unitatea medicală.
Intervenţia chirurgicală a durat mai bine de şase ore. Medicii spun că a fost una extrem de dificilă din cauza fibrozei chistice de care suferea pacientul. Ea a fost efectuată de aceeaşi echipă de medici de la Spitalul Sf. Maria care a realizat şi celelalte două transplanturi de plămâni.
Managerul spitalului, dr. Narcis Copcă a declarat că starea bărbatului care a suferit intervenţia este bună şi, potrivit protocoalelor, se află într-o secţie specială de terapie intensivă, unde este monitorizat.
„În an centenar, noi românii facem transplanturi pentru români”- declară dr.Narcis Copcă. Managerul spitalului mai spune că asemenea intervenţii chirurgicale extrem de dificile se fac în străinătate doar în centre medicale cu multă experienţă în domeniu.
Inima și rinichii au ajuns la un spital din Cluj.
Situația în țară, deloc optimistă
Ministrul Sănătății a precizat că a fost doar cea de-a 45 prelevare de organe din acest an, dar speră ca pe viitor lucrurile să se schimbe.
“România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede. Și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant pentru inițierea unor discuții deoarece vrem să aderăm la acest organism international“, a declarat Sorina Pintea.