Doctoriță acuzată că a luat mită de 272 de ori, doar că să își facă treaba. A scăpat basma curată
O doctoriță din județul vecin a scăpat de condamnare după ce a intervenit prescripția faptelor, titrează jurnaliștii de la Bihon. Femeia, angajată la Casa de Pensii din Bihor, spun procurorii că a luat mită de nu mai puțin de 272 de ori. Ancheta „mare” l-a vizat, de fapt, pe fostul șef al Serviciului de Expertiză Medicală Bihor, care își așteaptă verdictul de la judecătorii sătmăreni și asta pentru că și-a mutat procesul la Tribunalul Satu Mare.
Investigația a început în urmă cu opt ani de zile și a cuprins inclusiv monitorizări audio-video timp de o lună și mai multe percheziții. În final, procurorii au decis trimiterea în judecată a cinci medici și a asistentelor acestora, toți acuzați de corupție.
Una dintre doctorițe a fost acuzată că a luat mită de nu mai puțin de 272 de ori. Femeia ar fi primit bani, produse alimentare, alcoolice și cosmetice. În total, spun procurorii, aproape 29.000 de lei, 900 de euro și 10.000 de forinți. „Atențiile” erau între 50 de lei și 400 de lei pe pacient. Și mai interesant este faptul că, de șpaga primită, zic anchetatorii, doctorița nu a făcut altceva decât să își facă meseria. Femeia întocmea decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectua revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență ori întocmea formularele de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale.
Pacienții au dat „atenții” de frică să nu rămână fără drepturi
În fața anchetatorilor, doctorița a declarat că ”nu am cerut niciodată bani sau bunuri și inițial am refuzat banii și bunurile ce mi s-au oferit, dar am acceptat ulterior la insistențele pacienților”. „Atențiile” ar fi venit, spun pacienții care au fost audiați de procurori, din frica că fără bani nu își vor primi drepturile cuvenite.
Tribunalul Bihor a condamnat-o pe Emilia Mariana Cun la trei ani de închisoare cu suspendare și la plata atât a unei amenzi penale de 20.000 de lei, cât și a sumei de 15.000 de lei, valoarea cheltuielilor. În plus, medicului i-a fost interzis să-și mai practice meseria, timp de trei ani, în unitățile sanitare de stat. Doar că a intervenit prescripția, așa că medicul a scăpat de dosarul penal și de pedepsele aplicate de prima instanță.
Doctorița a fost doar una dintre cele cinci cadre medicale trimise în judecată, ancheta vizând în principal conducerea Serviciului de Experitiză Medicală Bihor. Fostul șef al serviciului își așteaptă verdictul din partea magistraților sătmăreni, judecătorii de la Tribunalul Satu Mare urmând să dea o decizie pe data de 12 octombrie.
Cabinetele celor cinci medici, adevărate „mine de aur”, spuneau anchetatorii
După percheziții, surse din cadrul anchetei au declarată că s-a ajuns chiar la situația în care un singur medic a plecat acasă cu 15.000 de lei, după o zi de „muncă”.
“În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit şi ridicat 1.402.081 de lei, 190.880 de euro, 125.386 de dolari, 10.640 de franci elveţieni şi 89.000 de forinţi. De asemenea, în conturile persoanelor bănuite au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 1.143.733 de lei, 38.940 de euro şi 40.100 de dolari”, a precizat la data respectivă purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.
Anchetatorii au mai spus și că cadrele medicale ar deţine, fie pe numele lor, fie prin interpuşi, 43 de case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni la diferite companii listate pe bursă, în valoare totală de peste 4.000.000 de euro. Pe numele uneia dintre doctoriţele ce făceau parte din comisie s-au găsit 15 imobile, în timp ce unul ditnre medici deţinea acţiuni pe bursă în valoare de peste 1.000.000 de lei. Asta în timp ce cei de la ANAF spuneau că niciuna dintre persoane nu avea venituri cumulate declarate care să depăseașcă 150.000 de lei.
sursa foto: Adevărul.ro
Nu este o surpriza ! Cetățeanul corect duce în spate și corupția , pentru ca asa vrea sistemul de justiție!!! Oare cit va mai rezista ?
View Comment