DIICOT Satu Mare, executat de Guvern. Infractorii scapă pe bandă rulantă
Din cauza Ordonanței OUG92/2018 date de Guvernul României – activitatea DIICOT Satu Mare este paralizată. Concret, vechimea pentru ocuparea funcţiei de procuror la aceste structuri era de 6 ani până în iulie 2018, iar în prezent este de 10 ani. Niciun procuror de la DIICOT Satu Mare nu are această vechime.
Procurori fără vechimea necesară
Începând cu Mirela Vălean, procurorul care a efectuat urmărirea penală în ultimul caz al DIICOT, nu are zece ani vechime, fiind numită în funcţie pe 29 iunie 2010, având o vechime de 8 ani şi 10 luni.
Procurorul Adrian Ionuţ Hohotă, cel care lucrează la DIICOT Satu Mare din martie 2018, are în prezent o vechime de doar 7 ani şi 2 luni în magistratură.
De altfel, la DIICOT Satu Mare nu există nici un procuror care să se încadreze în prevederile controversatului act normativ promovat de Tudorel Toader. Până şi şefa DIICOT Satu Mare, Elena Ioana Bălaş Chendereş (fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare), a fost numită în magistratură pe 16 iunie 2009 şi va avea vechimea necesară abia peste 2 luni.
Cert este că și un alt procuror, venit de la Oradea, Mihaela Bulzan, nu are vechimea de 10 ani, fiind numită în funcţia de procuror pe 11 februarie 2010.
Suspect eliberat din ”cauza” vechimii procurorului
G. Ioan Gheorghe a fost trimis în arest preventiv pentru 30 de zile de către magistrații Tribunalului Satu Mare, la cererea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Totul s-a schimbat la Curtea de Apel Oradea, acolo unde G. Ioan Gheorghe a fost pus în libertate dintr-un motiv legal, dar greu de înțeles pentru un om de rând.
Potrivit informațiilor PresaSM, procurorul de caz avea doar șapte ani și două luni vechime în activitate, pe când legea cere ca ”în DIICOT se încadrează cu procurori (…) cu o vechime de cel puțin zece ani în funcția de procuror sau judecător”.
Pe acest motiv, magistrații Curții de Apel Oradea l-au pus pe liber pe traficantul sătmărean de droguri. Și asta până la rejudecarea cererii de arestare preventivă. La care celor de la DIICOT li se cere să vină cu un procuror cu ”vechimea necesară”.
”Vor constata nulitatea absolută a încheierii contestate, pe care o vor casa și vor dispune rejudecarea propunerii de arestare preventivă , de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare”, este informația ajunsă în posesia PresaSM.
Traficanți prinși în județul Satu Mare
Două persoane au fost reținute în urma unei acțiuni de combatere a traficului de droguri care a avut loc ieri în municipiul Satu Mare, anunță cei de la DIICOT.
“La data de 19.03.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S. V. H., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc fără drept în formă continuată și G. I. G., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc fără drept, în formă continuată și introducerea în țară de droguri de mare risc, fără drept,” se arată în comunicatul de presă al DIICOT.
Drogurile erau comercializate pe raza județului, mai spun anchetatorii.
“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2019 și până în prezent, inculpații au introdus în țară, au achiziționat și au comercializat pe raza județului Satu Mare, droguri de mare risc,” precizează sursa citată.
Traficanții au fost prinși în flagrant.
“La data de 19.03.2019, procurorii DIICOT-B.T.Satu Mare împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea au organizat de o acțiune de amploare vizând mai multe persoane specializate în introducerea în țară de droguri de mare risc, respectiv tablete de MDMA (Ecstasy), desfășurându-se o acțiune de prindere în flagrant pe raza judeţului Satu Mare. În urma acțiunii şi a percheziţiilor domiciliare efectuate pe raza judeţului Satu Mare au fost descoperite 1.898 pastile extasy, 94 g amfetamina, 11 g cocaină, suma de 4.800 de euro şi o armă de tir cu aer comprimat,” mai spun cei de la DIICOT.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că drogurile au fost procurate din Olanda și introduse în România, disimulate în cutii de detergenți, utilizând servicii de coletărie ale unor firme de transport persoane.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi „GL. BG. IONITĂ BORȘAN” Satu Mare.