Digi24: Carnea de porc din România ar putea fi interzisă în UE. Și prețurile vor crește
Carnea de porc din România ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană, titrează Digi24 citând surse Romalimenta. România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine și reducerea impactului, iar producătorii speră acum la o prelungire a termenului. Nu este vorba doar de carnea de porc, spune președintele Romalimenta, ci și de produsele preparate din carne de porc, adică, o industrie ce se ridică la 154 de milioane de euro.
Carnea de porc și produsele din carne de porc din România ar putea fi interzise în Uniunea Europeană, totul din cauza pestei porcine africane. Potrivit Digi24, care îl citează pe președintele Romalimenta, Sorin Minea, măsura va afecta o industrie cu exporturi care se ridică la 154 de milioane de euro, bani care vor lipsi din bugetul pentru 2019, asta dacă nu sunt luate măsuri urgente.
România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine și reducerea impactului. Planul de măsuri nu a ajuns pe masa Comisiei Europene, iar producătorii au transmis scrisori ministrului Agriculturii pentru a solicita extinderea termenului.
Iar producătorii trag și un semnal de alarmă. Prețurile ar putea crește la carnea și preparatele din porc, tocmai în prag de sărbători.
Primele cazuri de pestă porcină, raportate în Satu Mare acum doi ani
Aproape o jumătate de milion de porci, afectaţi de boală, au fost eliminaţi de când prezenţa virusului PPA a fost confirmată prima dată în România pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Focarele inițiale au fost stinse în județ, dar la finalul săptămânii trecute, DSVSA raporta încă cinci forcare active de PPA.
„De la începutul anului în județul Satu -Mare au fost stinse focarele de Pestă Porcină Africană în 14 localități, rămân active focarele din localitățile Bercu Nou, Porumbești, Mesteacăn, Halmeu, Cidreag, și Valea Seacă”, spuneau oficialii sătmăreni la finalul săptămânii trecute.
La toate astea se adaugă mistreții confirmați ca fiind purtători ai virusului PPA.
„Din cei 153 de mistreți găsiți morți în 16 Fonduri de Vânătoare – un număr de 116 capete au fost pozitivi, iar din cei 1567 mistreți împușcați în 45 Fonduri de Vânătoare, un număr de 41 de mistreți au fost declarați pozitivi, în urma examenelor de laborator”, mai spuneau cei de la DSVSA.
Dacă la începutul epidemiei, în județ au fost afectate mai mult gospodăriile, în luna sptembrie a anului curent a fost raporta și primul caz la o fermă. Mii de animale au fost sacrificate după ce examenele de laborator au confirmat prezența virsului pestei porcine.
Târgurile rămân închise pentru crescătorii de porcine, dar asta nu înseamnă că autoritățile au reușit să țină sub control epidemia. Cu toate semnalele de alarmă trase, cetățenii au continuat vânzarea și transportul porcilor.
În luna mai, pe masa magistraților din Maramureș a ajuns dosarul „Pesta porcină”. Un bărbat din Maramureș este acuzat că a răspândit boala și la el în județ, după ce a achiziționat porci din Satu Mare și Sălaj, județe unde deja fuseseră identificate focare de pestă porcină.
Iar crescătorii, încercând să vândă animalele, au apelat inclusiv la site-urile de vânzări, permițând astfel extinderea virusului eventual și în alte județe.