Dezvăluirile președintelui Pataki. Cine sunt vinovații pentru starea drumurilor județene
Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a dat cărțile pe față și a spus, cu subiect și predicat, de ce s-a întârziat proiectul de reabilitare a drumurilor județene. Atât pe partea de refacere totală, cât și pe partea de reabilitare prin plombare.
Pe partea de plombare sau reabilitare parțială a drumurilor județene, Pataki a declarat că fosta conducere a Consiliului Județean, fără să nominalizeze pe nimeni (Adrian Ștef a fost președinte, Mircea Govor – vicepreședinte, respectiv Rudolf Riedl – vicepreședinte), ar fi fost de vină pentru întârzieri. Mai exact, Pataki susține că dacă pachetul de drumuri județene scos la licitație în vederea întreținerii s-ar fi împărțit în patru loturi, și nu s-ar fi licitat întreaga lucrare într-un singur lot, licitația ar fi fost finalizată mult mai rapid, iar lucrările s-ar fi efectuat de către mai multe firme și, implicit, mai multe echipe pe teren.
În traducere directă, valoarea foarte mare a lucrărilor a generat un interes enorm din partea ”asfaltatorilor”, care s-au contestat în instanțele de judecată. Împărțirea pe loturi mai mici, cu o valoare scăzută, nu ar fi generat această luptă teribilă între firmele de asfaltare.
”S-a licitat într-un singur pachet partea de întreținere a drumurilor, astfel nici în 2016 și nici până la mijlocul anului 2017, am fost în imposibilitatea de a semna contractul, care s-a semnat în 24 iulie 2017. De atunci au trecut 108 zile. De atunci, s-au reparat 143 de kilometri de drum, care înseamnă 1,5 kilometri pe zi”, a spus Pataki Csaba.
Pataki a declarat că în ce privește Programul Național de Dezvoltare Locală 1, finanțat de Guvernul României, problemele au fost de natură birocratică, amintind de procedurile stufoase, nepriceperea unor autorități locale sau lipsa fondurilor din bugetele locale pentru cofinanțare. Toate acestea au generat întârzieri importante.
”Noi nu am avut pârghii de a interveni și de a ajuta financiar UAT-urile (primăriile, n.red.). S-au schimbat multe proceduri. Au fost situații în care documentațiile tehnice nu au corespuns cu situația din teren și proiectele au fost refăcute”, s-a plâns Pataki.
Pataki a dat asigurări că în următorii doi ani se vor reabilita circa 75% din drumurile județene. În acest an se mizează pe finalizarea lucrărilor pe o lungime de 321 de kilometri de drum, din cei 850 de kilometri de drumuri aflați în administrarea Consiliului Județean.