DEZVĂLUIRI. Unde, cum și cât se fură din pădurile județului Satu Mare
Conducerea Direcției Silvice Satu Mare a recunoscut, voalat, că pădurile se fură în județ cu ajutorul pădurarilor. Și vorbim despre cantități impresionante, nu despre trei – patru bucăți de esență fag sau stejar, cum se prezintă cazurile minore către opinia publică.
Zeci de infracțiuni și contravenții
Potrivit Directorului Direcției Silvice Satu Mare, Marcel Forțiu, în anul 2017 valoarea pagubelor a fost de 108.000 lei. Pădurarii au identificat 20 de cazuri în care polițiștii și jandarmii au constituit dosare penale, pentru furtul a 117 metri cubi de material lemnos.
De asemenea, s-au dat 86 de amenzi și s-a înregistrat o pagubă de 126 metri cubi de material lemnos. De asemenea, în cazul a 206 metri cubi de material lemnos nu s-a putut justifica de către cei care păzesc pădurile, motiv pentru care s-au și imputat angajaților silvici 38.000 lei.
Cum sunt împărțite pădurile
Județul Satu Mare are o suprafață de fond forestier de 66.000 ha din care Direcția Silvică Satu Mare subunitatea a RNP-Romsilva București are în administrare o suprafață de pădure totală de 46.081 ha, din care 28.322 ha păduri proprietate publică a statului, precum și o suprafață de 17.759 ha păduri aparținând altor proprietari (U.A.T.-uri, composesorate, parohii, persoane juridice și fizice).
Diferența de cca. 19.900 ha este administrată parte de cele 3 ocoale private (Tășnad, Ardud și Ciumești) și o parte este neadministrată. Direcția Silvică Satu Mare gospodărește aceste suprafețe prin cele 5 ocoale (Borlești, Livada, Tășnad, Negrești-Oaș și Satu Mare) având un număr de 16 districte și 88 de cantoane silvice.
Jandarmii sunt legați de mâini
Inspectorul șef al Jandarmeriei Satu Mare, Ovidiu Popa, a declarat în urmă cu câteva luni că hoții de lemne s-au specializat. Aceștia nu mai transportă lemnele furate cu căruțe sau camioane descoperite, ci ascund lemnele furate în autospeciale frigorifice sau remorci închise. Iar jandarmii nu au competențe legale pentru a lupta eficient împotriva hoților.
“Dacă nu îi prindem în timp ce fură nu putem face mare lucru. Hoții s-au specializat. Nu mai transportă cu mijloace deschise, ci cu mijloace închise, de tipul autospecialelor de transport produse frigorifice”, a declarat Ovidiu Popa.
Unde se fură?!
Fostul director al Direcției Silvice, Adrian Trela, a declarat că cele mai multe furturi sunt în cele 5000 de hectare fără pază. Dar și aceste păduri vor fi luate în pază gratuită de către Direcția Silvică.
“Poate părea o naționalizare această măsură. Dar trebuie făcută ordine. Asta trebuie să înțeleagă proprietarii. Dacă facem paza gratuită și ei vor trebui să se supună unor condiții”, a spus Trela.