Deși salariile medicilor au crescut, România, tot pe primul loc în Europa la corupția din sistemul sanitar
Creșterea salariilor din sistemul sanitar nu a înlăturat șpaga la doctor, iar ultimul eurobarometru publicat de Comisia Europeană ne clasează pe locul întâi la corupția din sistemul de sănătate, titrează jurnaliștii de la ProTv.
Un pacient din cinci recunoaște că a dat bani sau cadouri scumpe atunci când a avut nevoie de tratament într-o unitate medicală de stat.
18% dintre români recunosc că încă mai întind plicul cu bani în cabinetele medicilor. Sunt doar cu 1 la sută mai puțini ca în 2019, când salariile doctorilor abia crescuseră la un nivel considerat mulțumitor.
Pe locul doi la corupție sunt grecii, iar la polul opus se află ţări precum Olanda, Suedia sau Finlanda.
La capitolul corupție, sunt luate în calcul și donațiile făcute de pacienți către spitale. Metoda nu se practică în România.
În schimb, barometrul arată și că românii consideră acceptabil faptul că oferă un cadou în relația lor cu autoritățile administrative.
Întrebați ce este acceptabil dacă doresc să obțină ceva de la administraţia publică sau de la un serviciu public, 54% dintre cei care au răspuns au precizat că este în regulă să dea un cadou. Asta față de 28%, care este media europeană.
La începutul acestui an, salariile medicilor au crescut din nou, cu 25%, potrivit legii salarizării. Diferă, în funcție de specializare, funcție și rangul spitalului în care lucrează. De pildă, un medic primar are un salariu de bază de peste 12.000 de lei brut, iar un rezident în ultimul an, aproape 8.000 de lei. La aceste sume se adaugă sporurile, iar gărzile se plătesc suplimentar.