Deputatul Radu Panait: ”Guvernul taie panglici virtuale pe proiecte netestate. Ciolacu să facă digitalizare, nu experimente pe nervii cetățenilor”
Guvernul PSD-PNL continuă seria de proiecte de digitalizare care dau bătăi de cap românilor. După e-Factura, e-TVA, portalul ONRC 2.0 ar fi trebuit, conform ministrului PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, să reducă timpul de creare a unei firme la doar 15 minute, dar de fapt antreprenorii așteaptă de o săptămână să primească răspunsuri și să fie rezolvate ”erorile temporare”.
Este inadmibil ca acest guvern să lanseze cu mare fast proiecte de digitalizare fără a fi testate înainte. Portalul ONRC 2.0 a costat nu mai puțin de 35 de milioane de euro, iar dezvoltarea a durat cinci ani, fiind la un pas de a pierde finanțarea europeană.
”Sistemul, netestat, a fost dat în folosință în 2024, deși ar fi fost normal să fie gata încă din 2023, dar a dat întâi erori după care a rămas într-o stare de „eroare temporară” – o situație cu care, culmea, prima iterație a platformei, ONRC 1.0, nu s-a confruntat. Nu știm pentru cât timp. Pot fi luni. Pot fi ani. Banii s-au consumat. ONRC își declină culpa. PSD-PNL rămâne cu panglicile virtuale tăiate. Tot culmea este și că acum înregistrarea unei firme este mai complicată și mai de durată decât înainte de „digitalizarea“ realizată de PSD-PNL”, declară deputatul USR de Satu Mare, Radu Panait.
În grupurile online de antreprenori, oamenii se plâng că sunt erori la generarea documentelor, sistemul de rezervări de denumire este neoptimizat, nu li se generează cererile, nu pot vedea stadiul dosarului pentru înmatricularea firmei sau pur și simplu nu se pot autentifica.
Cireașa de pe tort este că ONRC anunță că scoate la concurs 246 de posturi, ca să poată rezolva problemele generate de acest nou portal. În loc ca digitalizarea să genereze o eficiență mai mare a instituției, PSD reușește să facă opusul. E nevoie de și mai mulți angajați ca să soluționeze problemele sistemului și ca România să își respecte angajamentul de stat membru UE ca în termen de maxim cinci zile un antreprenor să poată deschide online o firmă.
Nu este deloc surprinzător. PSD nu a fost în stare să digitalizeze ANAF. Din 2013 a luat de la Banca Mondială 360 de milioane de euro pentru asta și i-ai dat înapoi pentru că nu a putut sau nu a vrut. În 2024, PSD a băgat SRI pe fir. Legislația dusă de PSD în Parlament și votată și cu mâna PNL, SRI prin intermediul companiei Rasirom și a centrului Cyberint, devine rege în sistemul informatic al ANAF.