Deputatul Magyar Lorand: ”Crescătorii de animale vor beneficia de sprijin de criză economică”
Pentru atenuarea efectelor economice ale epidemiei mondiale de sănătate și ale războiului din Ucraina, guvernul oferă sprijin pentru situația de criză crescătorilor de animale autohtoni – cabinetul Ciucă a adoptat un decret guvernamental de urgență în acest sens în ședința sa din 21 aprilie.
Guvernul justifică necesitatea unui ajutor unic și extraordinar pentru crescătorii de bovine, porcine și păsări de curte din cauza creșterii rapide a prețurilor energiei electrice și a materiilor prime esențiale pentru producție. Hotărârea de urgență a Guvernului va intra în vigoare după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
Legislația adoptată în ședința de Guvern de joi face parte dintr-un pachet de subvenții, ale cărui principale măsuri au fost prezentate, săptămâna trecută, de către premierul Nicolae Ciucă.
„Fie vorba de porcine, bovine sau păsări de curte, fermierii trebuie să opereze cu creșterea prețurilor la energie electrică ceea ce mărește, de asemenea, costul de producție. Consider că aceste măsuri pot compensa creșterile de prețuri, incluzând aici și cele provocate de războiul ucraineano-rus, respectiv cel al furajelor. Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a stabiliza prețurile la alimente și pentru prevenirea creșterii prețurilor.” – a subliniat Magyar Lóránd, deputat parlamentar, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Reprezentanților și coordonator al Rețelei Fermierilor din Partium. A menționat, de asemenea, că Guvernul pregătește noi măsuri pentru susținerea agriculturii. Conform informațiilor transmise de Magyar Lóránd, vor fi adoptate pachete de sprijin atât pentru crescătorii de animale, cât și pentru agricultori.
Ca urmare a măsurii adoptate în ședința de Guvern din 21 aprilie, acesta va aloca 454 de milioane de lei – mai exact 453,899 milioane de lei pentru a sprijini sectoarele zootehnice aflate în dificultate – din care 170,25 milioane de lei vor fi folosiți pentru sprijinirea crescătorilor de bovine, 167,649 milioane de lei vor fi cheltuiți pentru sprijinirea crescătorilor de porci și 116 milioane de lei vor fi alocați pentru sprijinirea crescătorilor de păsări.
Sprijinul se acordă acelor crescători de bovine persoane juridice sau private autorizate de unitățile sanitar-veterinare care, la 31 ianuarie 2022, aveau cel puțin 3 bovine care, până la data de referință sus-menționată, au împlinit vârsta de 16 luni. Dacă această condiție este îndeplinită, exploatația poate fi extinsă și la animale care, până la data de 31 ianuarie 2022, au împlinit vârsta de 7 luni. Desigur, datele animalelor cu privire la naștere trebuie, de asemenea, să figureze în baza de date al direcției sanitar veterinare – subliniază Magyar Lóránd.
Sprijinul pentru crescătorii de porcine este destinat operatorilor din exploatațiile juridice sau înregistrate ca ferme individuale sau familiale, indiferent dacă aceștia desfășoară activități de îngrășare, de reproducere sau de înmulțire a animalelor. Numărul porcilor (UVM) după care se poate beneficia de subvenție este legat de mărimea populației medii de anul trecut sau de populația de porcine eligibilă pentru indemnizație pe anul 2021. Se preconizează un ajutor de 10 EUR pe cap de animale.
Potrivit unui punct de vedere similar, și anume pentru mărimea populației medii în 2021 sau pentru efectivul de păsări eligibil pentru subvenția pentru bunăstarea animalelor, ajutorul extraordinar oferit poate fi, de asemenea, solicitat de proprietarii legali sau autorizați ca ferme individuale și familiale. Fermele avicole care cresc pui de carne, respectiv pe producția de ouă beneficiază și ele de ajutor. Valoarea subvenției se stabilește în funcție numărul păsărilor și al sumei disponibile. Cererile se pot depune la centrele județene ale Agenției de Intervenție și Plată Agricolă, dar certificatele necesare pentru solicitarea ajutorului pot fi depuse electronic de către fermieri.