Deputatul Adrian Cozma cere măsuri de sprijin pentru pomicultorii afectați de temperaturile scăzute și înghețul târziu

Deputatul sătmărean Adrian Cozma cere măsuri rapide pentru sprijinirea fermierilor români afectați de vremea schimbătoare din luna aprilie a acestui an. Într-o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Cozma a dat drept exemplu situația pomicultorilor din Satu Mare, din comunele afectate de fenomenele meteo mai puțin obișnuite.
„Schimbările foarte rapide ale vremii din această primăvară, de la temperaturi de peste 20 grade Celsius, la -10 grade (combinat cu lapoviță și ninsoare), au afectat în proporții de peste 80% livezile din țara noastră (în mod particular, speciile timpurii de caiși, cireși, vișini, pruni etc). Fermierii români estimează pierderea aproape integrală a producției de fructe pentru anul 2025, situația extrem de îngrijorătoare, cu impact devastator asupra familiilor care trăiesc din veniturile aduse de pomicultură, dar și asupra ofertei naționale de fructe (va determina o amplificare a importurilor). De exemplu, în comunele Săuca, Santău și Cehal din județul Satu Mare, cea mai mare parte a locuitorilor își câștigă existența din pomicultură, situația fiind de o gravitate fără precedent”, a scris deputatul în interpelarea sa.
Adrian Cozma a venit și cu sugestii despre cum ar putea ministerul ajuta pomicultorii de la noi din țară.
„Date fiind posibilitățile pe care le are Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a compensa pierderile din pomicultură, inclusiv prin solicitarea de sprijin financiar de la Uniunea Europeană pentru situații de calamități naturale, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:
- Aveți în vedere să propuneți acordarea de despăgubiri, în regim de urgență, pentru pomicultorii ale căror plantații/livezi au fost afectate de înghețul din primăvara acestui an? Dacă răspunsul dumneavoastră este afirmativ, vă rog să precizați detaliile acestui sprijin: valoarea despăgubirilor, termenul la care se vor acorda, condițiile și modalitățile de solicitare etc.
- Vă rog să precizați dacă aveți în vedere să solicitați sprijinul financiar al Uniunii Europene, din fondurile nerambursabile special alocate pentru calamități naturale în agricultură.
- Vă rog să precizați dacă veți demara un program de finanțare din fonduri nerambursabile în vederea realizării de investiții pentru protecția antigrindină și anti-îngheț a livezilor și plantațiilor de viță de vie.”, se mari arată în interpelarea lansată ministrului.
