Deputatul Adrian Cozma: ”Am votat ordinul de protecție extins care stabilește clar responsabilitățile autorităților în protejarea victimelor”
Președintele Organizației Județene Satu Mare a PNL, deputatul Adrian Cozma, a precizat că a votat, astăzi, ordinul de protecție extins care stabilește clar responsabilitățile autorităților în protejarea victimelor și în gestionarea situațiilor de urgență, care, uneori, pot duce și la pierderea de vieți. Avem violență în România. Sunt 160 de cazuri de violență domestică pe zi. Asta înseamnă 7 victime pe oră. Pentru ele exista deja ordinul de protecție. Dar violența nu e numai în familie! Acte de violență vedem și pe stradă, și în școli, și la locul de muncă, în mediul online… De acum, cu noua lege, protejăm toate victimele violenței, de orice fel, din orice mediu.
Legea trebuie să te protejeze și de bătăuși, și de hărțuitori și de toate tipurile de agresori. Toate victimele care au nevoie de protecție, în urma tuturor formelor de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor, vor fi protejate
• Până acum, Ordinul de protecție (legiferat din 2012) și Ordinul de protecție provizoriu (legiferat din 2018) protejau doar victimele violenței domestice. Prin extinderea propusă, se depășește perimetrul familiei, protecția oferită devine generală. Victima va fi protejată indiferent cine este agresorul.
- Vom folosim mecanismul de monitorizare electronică a agresorului, – legiferat din 2021.
- Ordinul de protecție provizoriu
- Victima se poate adresa polițistului care emite ordinul de protecție provizoriu, ajutor care poate fi solicitat prin apel la 112.
• Victima actelor de violenţă face o cerere scrisă pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu.
• Cererea conține probele şi mijloacele materiale de probă din care să rezulte săvârşirea actului de violenţă sesizat.
• Poliţistul evaluează situația de fapt dacă actul de violență pune în pericol viaţa, integritatea fizică ori libertatea acesteia emite ordinul.
• Dacă victima este în imposibilitatea de a redacta cererea, poliţiştii vor completa formularul de evaluare și vor emite un ordin de protecţie provizoriu.
• Ordinul de protecție provizoriu se emite de polițist pentru 5 zile.
• Se trimite spre confirmare procurorului în termen de 24 de ore de la data emiterii care decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de polițist în termen de 48 de ore.
Ordinul de protecție
• Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie se introduce de victimă, tutore, reprezentant legal sau procuror.
• Este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victimei. Cererea este scutită de taxa judiciară de timbru.
• Soluţionarea cererilor nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii.
• OP se emite pentru maxim 12 luni.
Protecția cetățenilor, a femeilor, a copiilor trebuie să fie în prim planul acțiunilor noastre.