Deputat Magyar Lorand: Fermierii pot depune cereri pentru subvenție de depozitare: termenul limită este 11 mai
Pentru a atenua șocurile de preț și dificultățile economice cauzate de importurile de cereale din Ucraina, fermierii pot solicita un ajutor de urgență pentru depozitarea grâului, spune Magyar Lóránd, deputat și coordonator al Rețelei Fermierilor din Partium.
Cererile de solicitare a ajutorului de urgență pentru depozitarea grâului rămas din recolta anului 2022 pot fi depuse a centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până pe data de 11 mai. Actele pot fi depuse atât prin poștă, cât și prin email.
Sunt eligibili pentru subvenție producătorii care au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2022 cereri de ajutor pe suprafață pentru culturile de grâu.
O condiție importantă este ca recolta din 2022 să fie depozitată în silozurile de cereale proprii ale producătorului sau în depozite externe închiriate: subvenție se calculează în funcție de cantitatea de cereale din depozite declarate pe data de 1 februarie 2023.
Ajutorul de urgență poate fi solicitat numai de către producători pentru depozitarea grâului din producția proprie, subvenția neputând fi solicitată pentru depozitarea cerealelor achiziționate de la terți.
Acte necesare anexate cererii:
1) Copia contractului de închiriere sau de prestări servicii în cazul producătorilor care și-au depozitat grâul în spații închiriate de la terți. Ajutorul de urgență se va acorda doar pentru stocurile deținute la 1 februarie 2023.
2) Anexe cu privire la contul curent și banca deținătoare a contului în cazul în care contul curent sau instituția financiară este diferită față de care a fost solicitată subvenția pe suprafață pe anul 2022. În cazul în care nu există nicio modificare în conturile curente față de anul trecut, numărul de cont care este înscris la numele fermierului în registrul APIA va fi utilizat automat pentru plata ajutorului de urgență.
3) declarație pe propria răspundere în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, prin care se susține situația privind stocul de grâu la data de 1 februarie 2023.
Cuantumul ajutorului de urgență pentru depozitarea grâului, exprimat în lei pe tonă, se stabilește de către APIA în funcție de bugetul disponibil și de cererile înregistrate de departamente. La nivel național, Ministerul Agriculturii investește, în acest sens, 20,1 milioane de euro, adică aproximativ 100 de milioane de lei, din care 50%, adică 10,05 milioane de euro (49,616 milioane de lei), provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) al UE drept o contribuție din partea statelor membre, iar cealaltă jumătate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.