Deputat Ioana Bran: PSD nu susține proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc
Deputatul PSD de Satu Mare Ioana Bran susține că formațiunea pe care o reprezintă în Camera Deputaților nu susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc. Ioana Bran explică paptul că acest „proiect” a trecut tacit de Camera Deputaților nu înseamnă că a fost votat! Nu înseamnă că va deveni lege. Și nici nu are cum să devină, pentru că este neconstituțional.
Redăm mai jos declarația deputatului Ioana Bran:
Din punct de vedere tehnic, „adoptarea tacită” este o procedură prin care proiecte de lege trec prin camerele parlamentare care nu sunt decizionale pentru a fi evitată blocarea acestora. De altfel, chiar dacă, prin absurd, acest proiect ar fi fost votat în unanimitate în Camera Deputaților, tot Senatul are ultimul cuvânt. PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge în Senat, care este camera decizională.
Cum s-a ajuns aici? Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere. Termenul adoptării tacite a fost 25 martie. Dar declararea Stării de urgență a dus la suspendarea temporară a activității Parlamentului. Cred că mai țineți minte că nu am putut ține ședințe în perioada în care s-a împlinit acest termen din cauza unui parlamentar PNL infectat cu noul coronavirus. Același care l-a trimis în izolare pentru 14 zile și pe premierul Ludovic Orban.
PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are exclusiv rapoarte de respingere și avize negative.
Punctul de vedere al Guvernului a fost trimis Parlamentului după două luni de la solicitarea acestuia, când deja trecuse termenul pentru adoptarea tacită. Comisia pentru Administrație din Camera Deputaților condusă de PNL, a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un aviz, termenul de adoptare tacită fiind foarte aproape.
Cui servește această situație, acum? Astăzi discutăm în Camera Deputaților proiectul de lege care permite amânarea plății chiriilor de către firme și persoane fizice pe durata stării de urgență. O măsură necesară, asemănătoare celor luate în multe alte țări. Guvernul este însă mereu ostil măsurilor care vin în sprijinul oamenilor și a firmelor românești. PNL preferă să intermedieze relația acestora cu băncile, în loc să susțină direct IMM-urile. Și în loc să îi ajute pe românii care în această perioadă nu mai pot plăti ratele, PNL susține tot băncile, orice amânare fiind purtătoare de …dobândă la dobândă.
În opinia mea, agitația creată în jurul acestui subiect are un scop clar: să abată atenția de la nevoile economice și de la incapacitatea guvernului de a lua măsuri pentru redresarea economiei și sprijinirea românilor și a firmelor românești.
Statul român este un stat care asigură respectarea tuturor drepturilor minorităților etnice. Suntem arătați ca exemplu pozitiv în Uniunea Europeană. Nu cred în mințile înfierbântate care aruncă astfel de teme în public. Și nu cred nici în cei care se folosesc de acestea!
Presa SM
View Comment