DECIZIE. Procurorii sătmăreni protestează împotriva modificărilor aduse legilor justiției
Procurorii sătmăreni se alătură magistraților din alte orașe ale țării și vor protesta împotriva modificării legilor justiției. Magistrații au avut discuții în cadrul forurilor statutare, înainte de anunțarea protestului.
Procurorii sătmăreni se alătură magistraților din celelalte orașe mari ale țării și vor suspenda activitatea de relație cu publicul. În plus, procurorii vor purta banderole albe în semn de protest față de moficarea legilor justiției prin OUG7/2019.
Magistrații sătmăreni se distanțează și de pozițiile luate de Asociaţia Procurorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, care, spun procurorii sătmăreni, nu au nici un mandat din partea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lăngă Tribunalul Satu Mare şi a parchetelor din subordine.
Redăm integral comunicatul de presă al procurorilor din județul Satu Mare:
În ziua de 26 februarie 2019, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lăngă Tribunalul Satu Mare şi a parchetelor din raza de competenţă, respectiv Parchetul de pe Iângă Judecătoria Satu Mare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, constituită în temeiul Hotărârii nr.95 din data de 20 februarie 2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturi, cu majoritate de voturi , respectiv 22 de voturi pentru şi o abținere, a decis adoptarea următoarelor acţiuni împotriva adoptării O.U.G. nr.7/ 2019:
- suspendarea activităţii de relații cu publicul între orele 08.00 – 09. 00, în fiecare zi, în perioada 27.02 -08.03.2019 , urmând a fi primite şi soluţionate cererile cu caracter urgent;
- purtarea pe timpul programului de lucru de către procurori a unor banderole albe, în semn de protest faţă de modul cum Iegiuitorul delegat a înţeles să modifice legile justiţiei;
- dezavuarea oricărui demers efectuat de Asociaţia Procurorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România care nu au nici un mandat din partea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lăngă Tribunalul Satu Mare şi a parchetelor din subordine”.
În ceea ce privește Tribunalul Satu Mare, vineri, conducerea instituției nu a fost sesizată cu privire la organizarea unui protest.
Proteste în țară și la DIICOT
Magistrații sătmăreni se alătură asfel celor din țară care protestează față de OUG9/2019. O serie de instanțe au decis suspendarea completă a activității. Este vorba despre Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramureș, Judecătoriile Dej, București Sectorul 2, Cluj, Târgoviște și Gherla. La alte forme de protest au recurs și magistrații din Pitești, Brașov și Tribunalul Special Mureș.
Se protestează și la mai multe Parchete din țară, în Constanța, Brașov, Pitești, Cluj, Bacău, Roman, printre altele.
Inedit este protestul celor de la DIICOT. Structura a anunțat că își va suspenda activitatea în următoarele două săptămâni, zilnic, între orele 8-12, ca protest față de OUG 7 dată de Tudorel Toader.
Societatea civilă a ieșit în stradă
În apărarea Justiției, proteste au fost organizate în mai multe orașe din țară, inclusiv la Satu Mare. Cetățenii au solicitat, printre altele, retragerea OUG 7, demiterea întregului Guvern și stoparea imixtiunilor în Justiție.
La Satu Mare, aproximativ 50 de persoane au protestat față de modificările aduse legilor justiției. Ei au mărșăluit prin oraș scandând lozinci împotriva partidelor aflate la guvernare. Protestatarii s-au oprit în drumul lor prin oraș în fața sediilor PSD și UDMR. O oprire simbolică a avut loc și în fața Palatului de Justiție.
Își suspendă activitatea, ha ha. De parcă ar filucrat ceva până acum. Personal le fac plângere pentru încălcarea legii 62/2011 art. 202.
View Commentpotrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, ‘prin greva se intelege orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate’. Avand in vedere ca suspendarea temporara a activitatii inseamna incetarea acesteia pe o terioada de limp limitata, suspendarea colectiva si voluntara, chiar temporara, se incadreaza in definitia grevei;
– articolul 202 specifica foarte clar ca procurorii si judecatorii nu pot declara greva;
– la articolul 218 se precizeaza ca declararea grevei cu incalcarea art.202 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 1 an sau amenda.
View CommentCred ca anonimii care comentează mai sus il citează pe tovarășul Nicolicea …O opinie personala aveti , băieți ? Ori nu ati auzit ca orice umil cetățean al României are dreptul la o opinie, fie el un procuror ! Va e teama de ceva ?
View CommentBravo ! Ma înclin!
View CommentLiviulică, opinia si libertatea de exprimare e garantata de constitutie. Dar una e sa refuze sa mai presteze serviciul alta e sa se exprime. Cum ar fi ca guvernul sa-i ameninte ca nu le mai plateste salariile?
View CommentCe scrie in articol si ce pricep unii…vai , lume !
View CommentCând au blocat activitatea instanțelor și parchetelor pe vremea lui Boc și Băsescu nu s-a numit tot grevă, dacă așa vreți să-i spuneți?! Aaaa, atunci era cu aprobarea PSD, era altceva. Unități diferite de măsură pentru a aprecia aceeași situație.
View Comment