Decât să lucreze în industria alimentară, sătmărenii preferă străinătatea. Patronii nu găsesc forță de muncă
Industria alimentară și cea a băuturilor, cu 14% ca și număr de angajați, au avut cele mai mici salarii minime pe economie. Același lucru se întâmplă și în 2021, arată o analiză a Ziarului Financiar. Patronii au planificat creșteri salariale, dar și așa, spun aceștia, cu greu găsesc forță de muncă. Patronul Unicarm, unul dintre cei mai mari jucători de pe piață, a precizat că, chiar și cu creșterile salariale, nu își găsește angajați, aceștia preferând drumul occidentului.
În acest moment, conform unor studii, industria alimentară, împreună cu industria băuturilor, are un total de 14% din forța de muncă din România. Același studiu mai spune că în 2021 salariile din aceste două industrii au scăzut, în raport cu anul precedent, arată analiza făcută de cei de la Ziarul Financiar.
Tot ei au precizat și că patronii marilor companii de pe piață, printre care și Unicarm din Satu Mare, plănuiesc creșteri salariale între 1,5% şi 20% a salariului mediu net din companie în 2021.
Cu toate astea, Vasile Lucuț, patronul Unicarm, citat de Mediafax, spune că nu își găsește angajați. Cei mai mulți preferă să meargă și să muncească în occident.
„Nu mai avem cui da bani, chiar dacă creştem salariile. Eu am găsit mereu mai greu forţă de muncă şi am fost nevoit să dau salarii mai mari, dar în continuare pleacă în străinătate foarte mulţi oameni din zonă. Cu salarii bune, nu găsesc forţă de muncă, nu mai spun de forţă de muncă calificată“, spune Vasile Lucuț.
Reţeaua de magazine Unicarm este una dintre cele mai extinse reţele de acest fel din ţară, iar antreprenorul Vasile Lucuţ a bugetat o creştere de 10% a salariului mediu net din companie pentru acest an, conform datelor oferite anterior pentru ZF pentru întocmirea catalogului Cei mai mari jucători din economie. Astfel, salariul mediu net din firma sa ar ajunge la 2.500 de lei, uşor peste salariul mediu net din industria alimentară.
da i 3000 in mana program 160 ore pe luna și o să stea la poarta
View Commentde unde atata bucurie? cum or sa mai faca profit de milioane de euro?
View Commentce raspuns frumos a dat domnul ,cu 1300 salar lunar nu se angajeaza nimeni de sluga ,dai 2500,, 3000 sa vezi cati vin ,salariul minim cu munca de calificat e o bataie de joc ,sa stea patronul cu femeia lui sa vanda.
View CommentSalariu de 3000 RON ala ie salariu de bujetar (gras) care freaka menta in berou si da amenzi:)————— mereti ma linistiti in aiustria la unguri nu va opriti ca nu are rost.
View CommentPana cand statul jefuieste toate veniturile prin taxele imense, pana mentalitatea patronului nu se schimba cu privire la angajat si mai ales pana valauta de referinta este crescuta artificial nu exista sanse sa se paraseasca postura de „sclav prost prot platit”
View Comment