Debandada din Poliția de Frontieră Halmeu. Zeci de polițiști de frontieră ar fi cercetați. Șeful a primit mustrare scrisă
Zeci de polițiști din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu sunt în cercetare prealabilă, fiind suspectați că ar fi implicați în tot felul de activități nelegale sau nu ar face față cerințelor funcției deținute. Printre cei care au fost cercetați și sancționați cu mustrare scrisă s-ar afla inclusiv șeful Sectorului PF Halmeu, Adiel Viorel Babici. Dar acesta contestă măsura în instanță. Lucrul cel mai grav: o agentă și-a înaintat cererea de demisie din Poliția de Frontieră, precizând că ”atmosfera este insuportabilă”.
Să începem cu începutul…
Conform informațiilor PresaSM, în cei circa 120 de polițiști de frontieră care lucrează în Sectorul Poliției de Frontieră Halmeu, peste 50 de agenți și ofițeri au făcut sau fac obiectul unor cercetări prealabile (administrative). Mai exact, în cazul a aproape jumătate din întregul efectiv a planat sau planează SUSPICIUNI că ar fi făcut sau ar face activități care contravin cu statutul lor de funcționari publici cu statut special.
Babici se jură că nu a greșit… conducerea ITPF are altă părere
Șeful Sectorului PF Halmeu, Adiel Viorel Babici, a făcut obiectul – încă din anul 2021 – a unei cercetări prealabile dispuse de către conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației (for superior ierarhic). Motiv pentru care a primit o mustrare scrisă.
Potrivit actelor din dosarul cauzei deduse judecății, obținute de PresaSM, printre multele situații care i s-au imputat lui Babici a fost și faptul că n-a funcționat instalația de infraroșu, neputând fi supravegheată frontiera de stat, în special pe timp de noapte. O vulnerabilizare a frontierei de stat a României.
Nefiind de acord cu cele imputate, Babici deschide la sfârșitul anului 2021 o acțiune în contencios administrativ la Tribunalul Satu Mare, împotriva ITPF Sighetu-Marmației. Mai mult, în 27 februarie 2022, Babici Viorel Adiel a cerut judecătorilor sătmăreni suspendarea punerii în executare a mustrării scrise. Spre norocul său, magistrații de la Tribunalul Satu Mare i-au dat câștig de cauză.
Doar că, norocul nu a mai fost de partea sa la Curtea de Apel Oradea, acolo unde judecătorii ierarhic superiori au CASAT ÎN TOT decizia Tribunalului Satu Mare şi au respins ca nefondată cererea de suspendare formulată de Babici împotriva Poliției de Frontieră.
Următorul termen în războiul Babici contra Poliției de Frontieră va avea loc pe 21 februarie 2023, tot la Tribunalul Satu Mare, acolo unde este judecata pe fond.
Avocații lui Babici critică decizia ITPF
Conform informațiilor PresaSM, Babici Adiel Viorel a fost sancționat cu mustrare scrisă de către superiorii ierarhici. Avocații ofițerului au precizat în fața judecătorilor că: ”se impune suspendarea executării acestui act administrativ de sancționare a șefului P.T.F. Halmeu”.
”(…) Dacă multitudinea de acuze, multitudinea de nereguli, multitudinea de abateri disciplinare care au fost reținute, cum de i s-a aplicat doar această mustrare scrisă, acest avertisment scris şi cum de nu s-a procedat la aplicarea unor alte sancțiuni mai grave raportat la multitudinea şi afirmativ de gravitatea faptelor care i s-au reținut în sarcină? Singura concluzie şi răspunsul la această întrebare (…) este unul singur, anume că nu sunt reale (…) foarte important în această cauză este că din punct de vedere operativ acestui şef al Sectorului Poliției de Frontieră Române Halmeu nu i s-a imputat absolut nimic. Ceea ce este substratul acestui act de sancționare este disputa dintre dumnealui şi șefii ierarhici superiori care sunt la Sighet şi care (…) înțeleg să-l șicaneze la această manieră pentru împiedeca eventuala promovare funcție, grad profesional, etc.,”, susțin apărătorii lui Babici.
O polițistă de frontieră a clacat și și-a depus cerere de demisie
O polițistă de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu, cu o vechime de zece ani în sistem, și-a înaintat raportul privind demisia sa, evaluând ca ”insuportabilă” atmosfera de la locul de muncă, acuzând o ”debandadă”.
”Aproape toată lumea vrea să plece de la Sectorul Poliției de Frontieră Halmeu, în așa situație s-a ajuns”, spun surse avizate pentru PresaSM.
Rămâne de văzut care va fi decizia judecătorilor și ce măsuri vor fi dispuse în consecință. Până atunci, cu un conflict între ITPF Sighetu Marmației și șefia Sectorului Halmeu, situația pare a fi una destul de gravă.
Dacă mai punem la socoteală faptul că vorbim despre o frontieră EXTREM DE SENSIBILĂ, cu Ucraina – țară aflată în plin război – presupusele vulnerabilități din interiorul Sectorului PF Halmeu ar putea deveni o problemă de siguranță națională.
Reacția Poliției de Frontieră
Ca urmare a apariției în spațiul public a articolului cu titlul Debandada din Poliția de Frontieră Halmeu. Zeci de polițiști de frontieră ar fi cercetați. Șeful a primit mustrare scrisă, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației – în subordinea căruia funcționează Sectorul Poliției de Frontieră Halmeu – face următoarele precizări:
În cursul anului 2022, mai puțin de 4 % din personalul care încadrează Sectorul Poliției de Frontieră Halmeu a făcut obiectul unor cercetări prealabile dispuse de către șeful ITPF Sighetu Marmației.
Analiza disciplinară se face foarte riguros la nivelul instituției și sub nicio formă nu se tolerează acte care să aducă atingere Statutului polițistului ori să defăimeze uniforma și arma Poliției de Frontieră. Concret, în acest an este vorba despre cinci dispoziții ale șefului Inspectoratului de efectuare a cercetării prealabile în cazul unor agenți de poliție, la finalizarea cărora nu s-a impus aplicarea de sancțiuni, trei dintre ele fiind clasate ca urmare a încetării raporturilor de serviciu prin demisie.
Cât privește situația disciplinară din anul 2021 la nivelul SPF Halmeu, în cursul anului trecut au fost emise nouă dispoziții ale șefului inspectoratului de efectuare a cercetării prealabile pentru patru ofițeri și cinci agenți de poliție. În cazul a șase dintre aceștia au fost dispuse sancțiuni disciplinare, iar două sancțiuni disciplinare au fost contestate, acestea făcând obiectul unor acțiuni aflate pe rolul instanțelor de judecată. Celelalte trei sancțiuni au fost clasate.
Referitor la faptul că o polițistă de frontieră din cadrul SPF Halmeu și-ar fi înaintat raportul de demisie, precizăm că aceasta, la câteva zile distanță, a revenit asupra deciziei și în continuare își desfășoară activitatea în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu.
Așadar, afirmațiile făcute în cuprinsul articolului, cum că ar fi zeci de polițiști de frontieră cercetați disciplinar și că ar exita o stare de conflict încadrul instituției, nu se confirmă în cazul Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu din cadrul ITPF Sighetu Marmației. Mai mult, activitatea polițiștilor de frontieră din cadrul acestui sector a fost apreciată și recompensată constant. Spre exemplu, în cursul acestui an, cinci agenți de poliție de frontieră de la SPF Halmeu au fost avansați în gradul profesional următor înaintea îndeplinirii stagiului minim pentru rezultate deosebite în activitatea desfășurată, iar alți 12 agenți și un ofițer au fost avansați la termen în gradul profesional următor.
Sectorul Poliției de Frontieră Halmeu are o desfășurare de front de aproximativ 28 de kilometri de frontieră la granița cu Ucraina. În cadrul sectorului funcționează Punctul de Trcere a Frontierei Halmeu și un Punct Feroviar de Trecere a Frontierei de stat. Atât PTF Halmeu, cât și SPF Halmeu au fost și sunt în continuare subunități cu activitate intensă. Situația s-a schimbat începând cu data de 24 februarie a.c., o dată cu izbucnirea conflictului din țara vecină, când valorile de trafic din PTF Halmeu, dar și cazuistica din zona de responsabilitate a SPF Halmeu au cunoscut modificări.
De aceea, și activitatea polițiștilor de frontieră s-a adaptat imediat nevoilor concrete din teren, iar pentru a putea face față cu succes tuturor provocărilor aduse de perioada pe care o traversam, colectivul SPF Halmeu trebuia să fie unul bine închegat, cu o bună și riguroasă cunoaștere a responsabilităților ce revin fiecărui ofițer și agent în parte și cu încredere deplină în camarazi. Activitatea în cadrul unei structuri a Poliției de Frontieră Române este una de echipă, o echipă în care, dacă lipsește coeziunea, nu poate funcționa la parametri normali. Iar în acest ultim an, colectivul PTF Halmeu și cel al SPF Halmeu, în ansamblu, a dovedit, prin rezultatele pe care le-a înregistrat și prin modul în care a gestionat întreaga activitate desfășurată, că a funcționat unitar și în conformitate cu obligațiile asumate atât față de statul român, cât și față de valorile democratice și europene pe care instituția Poliției de Frontieră Române le promovează.
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației nu a tolerat și nu va tolera activități și comportamente care contravin Statutului polițistului și face în permanență verificări la nivelul structurilor subordonate, așa încât să se asigure că ofițerii și agenții Poliției de Frontieră își îndeplinesc corect atribuțiile de serviciu, iar acolo unde este nevoie intervine ferm pentru a preveni și corija eventuale nereguli.
Oameni buni si dragi ziaristi daca investigati putin mai adanc aceasta stire veti vedea cum acesti politisti au averi inpreionanye luse pe neveste parrinti etc. Sa nu mai vorbim de masini de zeci de mii de euro, deci aici trebuie facut reportaj cu camera ascunsa venind dinspre ukcraina si oferindu le spaga. Demisia tituror gaborilor care au facu averi din traficul de tigari
View Comment