De ce se ciocnesc ouăle de Paști. Care este semnificația și cine ciocnește primul
Puțini știu de ce se ciocnesc ouăle de Paști și care este semnificația din spatele acestei tradiții atât de răspândite la noi în țară. Potrivit obiceiului, de ciocnit, se ciocnesc doar ouăle roșii, asta pentru că culoarea lor simobolizează jertfa Mântuitorului. Iar credința creștină echivalează oul cu mormântul lui Iisus.
Cel mai adesea copiii sunt cei care se bucură, dar se și întreabă de ce se ciocnesc ouăle de Paști.
Tradiția creștină spune că doar ouăle roșii sunt cele care se ciocnesc de sărbători și asta pentru că ele simbolizează jertfa Mântuitorului. Iisus a fost cel care a îndemnat la vopsirea ouălor roșii, atunci când se afla pe cruce. Fecioara Maria a adus un coș cu ouă la locul crucificării, în speranța că îi va îndupleca pe oșteni. Sângele din rănile lui Iisus a curs peste ouăle din coșul aștezat la picioarele sale, iar atunci a fost momentul în care cei cu credință au fost îndemnați să roșească ouă, spre amintirea Mântuitorului. Este și motivul pentru care, în mod tradițional, ouăle se înroșesc în Joia Mare.
În ceea ce privește oul, el este văzut, nu doar în tradiția creștină, drept un simbol al vieții, al însăși Creației.
De ce se ciocnesc ouăle de Paști
Practic, în timpul ritualului de ciocnire, coaja oului semnifică mormântul, cel din care Isus a ieșit înviind. Astfel, când coaja se sparge, mormântul se deschide și, în mod simbolic, are loc Învierea.
Ciocnirea ouălor este însoțită de urarea „Hristos a Înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat!”, care este în același timp și o mărturisire a credinței.
Există și tradiții legate de cum anume trebuie să se desfășoare ceremonialul ciocnirii.
De ce se ciocnesc ouăle de Paști: Cine ciocnește primul
Primul care ciocnește oul este cel mai vârstnic bărbat de la masă sau o persoană mai în vârstă, care ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de un comesean, în timp ce rostește formula „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”.
În tradiția populară românească, se crede că ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase. În diferite zone din țară, ouăle roșii se cred că pot vindeca boli, protejează animalele din gospodărie, dau sănătate, în timp ce în alte regiuni este tradițional să se țină un ou roșu până după sărbătăori, pentru că se crede că are puterea de a prezice viitorul, dacă anul va fi unul îmbelșugat sau, din contră, unul sărac și cu dificultăți.