De ce mor sătmărenii. Principalele cauze de deces în 2022 la nivelul județului Satu Mare
Bolile aparatului circulator conduc topul cauzelor care duc la decesul sătmărenilor, arată un raport pentru 2022 prezentat de cei de la Direcția de Sănătate PUblică. Pe locul doi sunt tumorile, urmate de boli ale aparatului digestiv, mai spun autoritățile, care precizează că „în general”, județul Satu Mare se încadrează sub media națională.
În cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, Macrina Mihai, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, a făcut o prezentare a principalelor aspecte ale activității desfășurate de către instituție în anul 2022.
Printre informațiile prezentate s-au numărat și cele referitoare la mortalitatea din 2022 și la principalele cauze care au dus la decesul sătmărenilor.
Bolile aparatului circulator, printre care și boala ischemică a inimii şi bolile cerebro-vasculare, sunt principala cauză a deceselor înregistrate în 2022 la nivelul județului Satu Mare. În cursul anului trecut s-au înregistrat 588 de decese la 100000 de locuitori, cauzate de boli ale aparatului circulator.
Pe locul doi se află tumorile, cu 190,6 decese la suta de mii de locuitori, iar apoi bolile aparatului digestiv, cu 79,6 decese la suta de mii de locuitori.
Cazurile de traumatisme, inclusiv otrăviri, au dus la 37,6 decese la suta de mii de locuitori în cursul anului 2022, în timp ce tuberculoza a fost cauza pentru 2,9 decese la suta de mii de locuitori.
Bolile de nutriție, în principal diabetul, a fost cauza pentru 1,3 decese la suta de mii de locuitori.
Analiza indicatorilor de morbiditate evidenţiază o scădere semnificativă a deceselor prin tuberculoză şi o creştere importantă a deceselor prin bolile aparatului cardiovascular şi digestiv.
Potrivit Instituției Prefectului, în cele mai multe instanțe, datele plasează județul Satu Mare sub mediile naționale, singura excepție fiind bolile aparatului digestiv.
În România, ratele de mortalitate sunt, în prezent, la un nivel substanţial mai ridicat comparativ cu ratele înregistrate de majoritatea statelor membre ale UE.