De ce este foarte importantă Maica Domnului în religia ortodoxă
Rolul Fecioarei Maria, Maica Domnului, este unul foarte important în religia ortodoxă. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a fost plasată în iconomie în centrul lucrării mântuitoare a lui Iisus Hristos. Ea este pusă, de asemenea, în legătură și cu alte adevăruri legate de credința ortodocșilor.
Maica Domnului este prezentată în lucrarea sfântă ca martor principal al Întrupării Cuvântului, ca icoană a bisericii, semn al Împărăției lui Dumnezeu și Maică a celor vii. Cultul ei s-a dezvoltat după Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes din anul 431. Atunci s-a condamnat erezia lui Nestorie și s-a formulat esența doctrinei mariale ortodoxe și s-a recunoscut rolul Preasfintei Fecioare în împlinirea iconomiei mântuirii prin întruparea Fiului lui Dumnezeu.
În timp ce se pregătea să Îl nască pe Fiul său, Duhul Sfânt a desemnat-o pe Maica Domnului un ales chivot sfințit al lui Dumnezeu. Mulți credincioși se roagă la Maica Domnului pentru a avea o viață liniștită, cu mult noroc și lipsită de boli.
Credincioșii merg la biserică sau la mănăstiri pentru a se închina la icoanele în care este reprezentată Maica Domnului. Din punct de vedere teologic, icoana Maicii Domnului o întruchipează pe prima ființă umană care a realizat scorul Întrupării: îndumnezeirea omului. Prin această icoană în care apare alături de Iisus Hristos este reprezentant fundamentul tuturor iconografiilor în care Dumnezeu este umanizat.
Iconografii au încercat să o zugrăvească pe Maica Domnului în așa fel încât să aibă o înfățișare blândă, demnă și slăvită, dar sunt și icoane în care Născătoarea de Dumnezeu a fost pictată mâhnită și uneori îndurerată, dar plină de spiritualitate și înțelepciune.
Maica Domnului este prezentată în icoane cu capul acoperit cu o năframă, capul fiind ușor căzut într-o parte. Năframa de pe cap este de culoare roșie pentru a simboliza suferința și sfințenia. Hainele sunt albastre, ceea ce o umanizează pe Maica Domnului. Totodată, sunt pictate și trei stele – una pe frunte și alte două pe fiecare umăr al Maicii Domnului. Stelele simbolizează fecioria, adică momentul în care Sfânta Maria era fecioară, în timpul sarcinii și după Nașterea Domnului. Cele trei stele mai simbolizează și Sfânta Treime.
În Grecia există și cele mai multe icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, la Mănăstirea Vatoped: „Vimatarissa” („Altarița”), „Paramythia” („Mângâietoarea”), „Pantanassa” („Vindecătoarea de cancer”), „Elaiovrytissa” („Izvorâtoarea de untdelemn”), „Antifonitria” („Împotriva glăsuitoarea”), „Esfagmeni” („Cea Înjunghiată”) și „Pyrovolitheisa” („Cea Împușcată”), aceasta din urmă aflată deasupra porții de intrare în mănăstire.
Una dintre cele mai apreciate icoane făcătoare de minuni este Pantanassa. Aceasta este recunoscută pentru că vindecă cancerul, o boală diagnosticată în cazul multor persoane.
În România există câteva icoane ale Maicii Domnului Pantanassa vindecătoare de cancer. Ele pot fi găsite pentru închinare la Biserica Rusă din București, la Mănăstirea Oașa din județul Alba și la Mănăstirea Șinca Nouă din județul Brașov.
La Mănăstirea Vatoped, icoana Maicii Domnului Pantanassa este sărbătorită pe 15 octombrie.
Icoana Maicii Domnului este foarte apreciată în rândul credincioșilor. Poți opta pentru cadouri de lux în dar pentru o casă nouă, cum ar fi Icoana Maica Domnului Betleem, Icoana Maica Domnului de la Kazan sau Icoana Maica Domnului de la Ierusalim.
ce facem cu 1 timotei cap 2 vers 5 de ce atatia mijlocitori cand Biblia spune de unul Domn ISUS. Maria e moarta e ingropata in Efes si atat .La invierea de apoi se va vedea.
View Commentce facem cu porunca a doua cu inchinarea ,dar cele doua culte catolic si ortodox de ce s au rupt ,la mijloc cultul Mariei si cultul icoanelor Singurul care merita inchinare este Domn ISUS. EL a murit pt noi si nimeni altul.
View Commentexista vreo manastire care sa nu aiba icoana facatoare de minuni .a cui de.drept este acea icoana .
View Comment