Cutremur în vestul României. A fost resimțit inclusiv în Satu Mare și Baia Mare
Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 Ml pe scara Richter s-a produs în zona Banatului, în vestul țării, acesta fiind resimțit în mai multe localității din regiune, inclusiv Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Deva și chiar până în Baia Mare.
„În ziua de 10.08.2024, la ora 23:46 (ora României) s-a produs în zona Banat un cutremur cu magnitudinea de 4.7 Ml pe scara Richter, la adâncimea de 5 km și cu intensitatea în zona epicentrală de V grade pe scara Mercalli”, arată un mesaj al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Zona este mai puțin familiarizată cu mișcările seismice ale Pământului. Mai mulți utilizatori de Facebook au reacționat la mesajul INFP, spunând că seismul a fost resimțit în Satu Mare, Arad, Oradea, Deva, Cluj-Napoca dar și alte localități.
Județul Satu Mare are două zone cu risc seismic. Vorbim despre zona Careiului și de aliniamentul Halmeu-Livada, unde există mai multe epicentre. Fiind o zonă de câmpie, cutremurele de suprafață sunt cele mai periculoase.
Satu Mare, printre cele mai sigure zone seismice, potrivit INFP
Raportul s-a bazat pe evaluarea istoricului seismelor din România. Concluziile au arătat că județele Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și Constanța sunt cele mai sigure locuri, în cazul unui cutremur. La fel stă situația și la granița dintre județele Suceava și Maramureș.
Următoarele pe listă sunt Oradea, Cluj, Deva și Bistrița.
Potrivit specialiștilor, cele mai mari pericole pentru siguranța sătmărenilor sunt lacul de acumulare de la Călineşti şi zona seismică de la Carei, se arăta într-un raport al ISU Satu Mare.
La polul opus stau Bucureștiul, Ploieștiul și Buzăul.
„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt București, Ploiești, Buzău, Focșani sau Iași și toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensității de Roman, Bacău, Pitești, Giurgiu și toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află și Cernavodă, Tulcea”, arată statistica INFP.
Conform unei analize realizate de către specialiştii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în judeţ se pot produce cutremure cu o intensitate mai mare sau egală cu VII pe scara Medvedev – Spoheuer – Karnik. Echivaltentul a până la 7 grade pe scara Richter.