Cum vor funcționa restaurantele începând de azi. Ce trebuie să știe clienții
Guvernul a dat undă verde redeschiderii restaurantelor, dar în anumite condiții. Astfel, unitățile vor funcționa la 50% din capacitate, iar la o masă nu vor putea sta mai mult de 6 persoane. Una dintre ele va trebui să-și dea datele de contact, pentru a facilita o eventuală anchetă epidemilogică, în cazul izbucnirii unui focar.
Restaurantele își pot relua activitatea, dar după reguli noi.
Mesele vor fi ocupate pe bază de rezervare sau prin înscrierea în registru la intrarea în restaurant. În cazul restaurantelor din hoteluri, rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi clienții. Una dintre persoanele de la masă va trebui să își lase datele de contact pentru a facilita o eventuală anchetă epidemiologică, dacă în unitatea respectivă izbucnește un focar de COVID-19.
În primul rând, clienții vor trebui să poarte mască atunci când se ridică de la mese, iar servirea de alimente sau băuturi la bar, sau în picioare este interzisă. De asemenea, sunt interzise activitățile de divertisment.
„Se interzice consumul de alimente/băuturi la scaunele situate la bar si se limitează interactiunea persoanelor stând in picioare. Se interzic activitățile de divertisment (dans) în cadrul unității de alimentație publică”, se arată în documentul avizat de guvern.
Regulile care se aplică la terase, se aplică de astăzi și restaurantelor.
Olivierele, solnițele și alte obiecte care sunt pe masă nu pot fi transferate și trebuie dezinfectate după plecarea clienților de la masa respectivă. Autoritățile precizează și că, acolo unde este posibil, se vor utiliza meniuri de unică folosință. Și mesele vor fi dezinfectate după plecarea fiecărui grup de clienți.
La intrarea în local, la mese și la grupurile sanitare vor fi utilizate biocide avizate, mai arată documentul care prevede regulile pentru reluarea activității în interior.
Angajații restaurantelor trebuie să poarte mască și să-și dezinfecteze mâinile înainte de fiecare servire.
Acolo unde este posibil, se vor implementa circuite cu sens unic.
La o masă vor putea sta cel mult șase persoane, cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii.
Restaurantele vor funcționa la jumătate din capacitate, având în vedere că regulile prevăd că o masă va putea fi ocupată, dar următoarea trebuie să rămână liberă.
Angajații vor purta mască și mănuși și vor face „triaj observațional” al clienților care intră în restaurant. La fel ca și în alte unități, nu va fi permisă intrarea în local a persoanelor care prezintă semne vizibile de infecție virală.
Regulile prevăd și că încăperile trebuie aerisite des și doar în caz de caniculă să se utilizeze aerul condiționat.