Cum vor autoritățile să combată fenomenul „droguri în școală”. Testarea elevilor, cu acordul părinților
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat, luni, în urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului, privind accidentul din stațiunea 2 Mai, analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, titrează Digi24. Testarea se va face doar cu acordul părinţilor, a precizat Predoiu.
Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară 2023-2024.
Predoiu a spus că a stabilit întâlniri la mai multe ministere, inclusiv la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, dar și cu departamentul pentru românii de pretutindeni.
„Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bullying-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a spus el.
Ministrul a mai menţionat „analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ, în situaţia în care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinţilor”.
Nu este pentr prima dată când autoritățile discută despre oportunitatea efectuării testelor antidrog în școlile din țară. Propunerea a fost adusă în discuție și în anii anteriori, atunci când au fost incidente cu privire la substanțe interzise în instituțiile de învățământ din țară.
Atunci, unele asociații de părinți și elevi au declarat că măsura este discriminatorie, încalcă drepturile elevilor și poate duce la excese, inclusiv la acțiuni de intimidare a elevilor. Cei care s-au declarat împotriva au precizat că își doresc mai mulți consilieri în școli precum și campanii antidrog eficiente, la pachet cu programe care să vină în sprijinul copiilor care se confruntă deja cu adicții. O altă problemă ridicată, este cea a testelor pozitive pentru copii care se află sub medicamentație pentru diferite afecțiuni, multe dintre ele psihiatrice.
O altă nemulțumire a fost cea legată de acuratețea testelor folosite în prezent de către cei de la MAI. În țară au fost raportate mai multe situații în care testele făcute la spitale în urma recoltărilor biologice au infirmat rezultatele testării efectuate de polițiști pe teren.