Cum sunt profesorii de la noi. Studiul care spune totul despre dascăli
Au încredere în Armată și Biserică, preferă liderii puternici și spun că le place democrația. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele unui studiu menit să scoată în evidență care sunt convingerile profesorilor aflați la catedră.
Un studiu al Fundaţiei Friedrich Stiftung, realizat de patru cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai ridică semne de întrebare cu privire la modul în care profesorii înțeleg regimul democratic.
Autorii studiului au vrut să vadă atașamentul cadrelor didactice față de regimurile democratice dar rezultatele sugerează că profesorii de la noi sunt mai orientați spre valorile estice. În plus, din răspunsurile date, mulți nu par să înțeleagă cum funcționează jocul democratic și preferă un lider autoritar, chiar dacă declară că regimul democratic este cel preferabil pentru societate.
Au fost intervievați peste 1.400 de profesori, din toată țara, aleși în mod aleatoriu.
Cei mai mulți, peste 40%, au spus că e bine sau foarte bine ca țara să aibă un lider puternic, care nu își bate capul cu parlamentul. Asta în contextul în care, peste 70% s-au declarat pentru democrație. În plus, peste 50% s-au declarat pentru un guvern de specialiști care să conducă țara cum cred ei că este mai bine.
În cine au profesorii încredere
Când vine vorba despre instituțiile în care au încredere, profesorii merg pe mâna Bisericii și Armatei, două instituții care nu au legătură cu jocul democratic. Nu puțini sunt cei care au încredere și în NATO, primarul localității, Uniunea Europeană și Președinție.
Toleranță și intoleranță, la catedră
Cei mai mulți profesori, 58%, nu vor să fie vecini cu persoane dependente de droguri, iar următorii pe listă sunt alcoolicii. 42% nu vor să fie vecini cu persoane de etnie romă. O treime dintre profesori nu vor să fie vecini cu persoane de altă rasă, care vorbesc altă limbă sau cu homosexuali. Mai mult, 33% nu vor să fie vecini cu tineri necăsătoriți care stau împreună sau cu persoane de altă religie.
Majoritatea profesorilor consideră că nu este niciodată justificată violența domestică, cea față de partener sau față de copii. Sunt toleranți față de divorțuri și sexul premarital, arată datele studiului.
Pentru 37% dintre profesori, homosexualitatea nu este niciodată justificată, iar pentru 42%, prostituția. Aproape 67% consideră că sinuciderea nu poate fi niciodată justificată, dar aproape 40% consideră că există justificare pentru pedeapsa cu moartea.
Ce părere au profesorii despre ei înșiși
Într-un cuvânt, destul de bună, arată studiul. Întrebați dacă s-ar simți confortabil să abordeze teme precum rezolvarea conflictelor, gândirea critică, drepturile și responsabilitățile cetățenilor sau subiecte legate de mediu, profesorii spun că da. Cei mai încrezători în capacitățile lor sunt profesorii de științe sociale, care peste 50% au spus că sunt foarte bine și bine pregătiți pentru discuții. Următorii, 44%, sunt cei de religie.
Ce valori cred profesorii că trebuie să ofere școala, pe lângă educație
Întrebați despre valorile pe care școala le poate transmite elevilor, în plus față de cunoștințe, 97% s-au declarat pentru bune maniere. De asemenea, peste 90% dintre profesori au optat și pentru lucrul în echipă, sentimentul de responsabilitate și toleranță.
Pentru 62.2% dintre profesori este important ca școala să îi învețe religie, iar pentru aproape 40% este importantă supunerea.