Cum stăm cu infecțiile din spitale. Ce au raportat unitățile din Satu Mare
Spitalele din Satu Mare au raportat în primul semestru al anului trecut peste 200 de infecții nosocomiale. Acum doi ani de zile, unitățile medicale raportau puțin peste 300 pe un an întreg. În ceea ce privește secțiile, Chirurgia și Terapia Intensivă sunt cele mai vulnerabile.
Spitalele din Satu Mare au raportat în primul semestru al anului trecut 231 de infecții nosocomiale, arată un document al Institutului Național de Sănătate Publică publicat de Hotnews. Ca răspuns la o interpelare adresată de parlamentarul liberal Costel Alexe, Institutul arată că la nivelul țării au fost raportate 19.607 infecții, cele mai multe în București, Iași și Cluj, adică principalele centre medicale.
Documentul arată că cei mai vulnerabili pacienți sunt cei internați pe secțiile de Chirurgie și Antestezie și Terapie Intensivă. Pediatria, secția pentru nou-născuți, obstetrică-ginecologie nu au raportat nicio infecție pentru primul semestru din 2018.
Specialiștii din medicină, oficialii de la minister dar și ONG-urile care luptă pentru drepturile pacienților au tras un semnal de alarmă cu privire la neraportarea infecțiilor la nivelul unităților spitalicești din țară.
Iar când vine vorba despre efecte, din cele 231 de infecții raportate, 169 au cauzat afectarea tractului gastrointestinal, iar 33 de cazuri a fost vorba despre infecții respiratorii.
În 2017 au fost raportate și mai puține infecții
Numărul infecțiilor raportate doar în prima parte a lui 2018 este cu puțin mai mic decât cel raportat pentru tot anul 2017, mai arată documentul. Atunci, spitalele din Satu Mare au raportat la nivel central un număr de 306 infecții nosocomiale, cele mai multe tot pe secțiile de Chirurgie și Terapie Intensivă, 67, respectiv 53.
La obstetrică-ginecologie au fost raportate în total 3 infecții, iar la Pediatrie alte 17. 155 de infecții au fost raportate de către alte secții. În cele mai multe cazuri, 217, pacienții au contractat infecții care le-au afectat tractul gastrointestinal.
Infecţia nosocomială este infecţia contractată în spital şi care nu a fost prezentă în momentul în care pacientul s-a internat. Infecţia cu bacterii nosocomiale se produce fie între pacienți care ajung în contact unii cu alții, fie de la bolnavi sau purtători proveniți din rândul personalului .
De cele mai multe ori infecţia nosocomială apare post-operator, spun cărțile de specialitate care enumeră, ca principali germeni stafilococul auriu, clostridium difficil, enterobacteria și enterococul.
Se fac eforturi pentru o raportare exactă
Potrivit documentului publicat de jurnaliștii de la Hotnews, Institutul Național de Sănătate Publică spune că se fac eforturi, atât la nivel de minister, cât și în unitățile spitalicești pentru o raportare corectă a numărului de infecții. Numărul infecțiilor raporate la noi în țară este mai mic decât alte țări occidentale. Un studiu făcut în 2016 de către suedezi în 1149 de spitale din 30 de țări europene arăta că unul din 20 de pacienți va ieși din unitățile medicale cu o infecție nosocomială.
În ceea ce privește subraportarea numărului de infecții nosocomiale, Institutul Național de Sănătate spune că nu este vina exclusivă a cuiva, ci există un cumul de factori printre care se numără și resursele limitate ale sistemului de sănătate, suprasolicitarea medicilor și condițiile neconforme din multe spitale.
Citește și:
Consiliul Județean, cu mâinile legate când vine vorba de miserupismul unor angajați din sănătate
RMN-ul de la Satu Mare, în continuare nefuncțional. Ce spune șefii județului