Cum se impozitează veniturile suplimentare în 2023
Pe lângă salariu, mulți români beneficiază și de venituri suplimentare. Fie că e vorba despre venituri din chirii, dividende, jocuri de noroc sau alte activități, acestea sunt impozitate de către stat.
Așadar, în cazul în care beneficiezi de venituri din chirii, e important de știut că fiscalitatea s-a schimbat de la data de 1 ianuarie 2023. Contractele de închiriere trebuiau înregistrate la ANAF încă din primele 30 de zile ale anului, iar dacă apar modificări pe durata anului acestea trebuie raportate în cel mult 90 de zile.
În plus, conform Ordonanței 16/2022, de la 1 ianuarie s-a eliminat cota forfetară de 40% și impozitul este calculat la venitul brut. Așadar, impozitul a crescut la 10% din suma de pe contract, față de 6%. De asemenea, au fost stabilite și noi plafoane în funcție de care se vor calcula contribuțiile. Cele 3 plafoane în funcție de care vor fi plătite contribuțiile sunt de 6, 12 și 24 de salarii minime.
Impozitul pe dividende a crescut de la 1 ianuarie
Impozitul pe dividende a fost majorat și el în 2023, de la 5% la 8%. Modificarea legislativă a intrat în vigoare atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice. De altfel, inclusiv dividendele din trimestrul 4 al anului 2022 vor fi impozitate cu 8%, deoarece vor fi distribuite în 2023. Tot în această categorie intră și dividendele din anii trecuți pe care vrei să le distribui în 2023, iar impozitarea lor va fi tot de 8%.
Ce taxe plătesc PFA-urile în 2023
În cazul în care ai un PFA, va trebui să achiți un impozit pe venit (10%), ce este calculat în funcție de sistemul de impozitare (normă de venit/sistem real). De asemenea, vei mai plăti CAS (Contribuția de asigurări sociale) și CASS (Contribuția de asigurări sociale de sănătate).
O modificare ce a intrat în vigoare de la 1 ianuarie este micșorarea plafonului privind veniturile din activități independente, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Astfel, în cazul în care ai un PFA, Întreprindere individuală (ÎI) ori Întreprindere Familială (ÎF), iar în cursul anului 2023 vei înregistra un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25 de mii de euro, din anul fiscal 2024 vei avea obligația determinării venitului net anual în sistem real.
Ce impozite se plătesc pentru veniturile din jocuri de noroc
Jocurile de noroc reprezintă o modalitate prin care unii oameni aleg să se distreze. Specialiștii recomandă ca această activitate să fie făcută strict în scop recreațional, iar banii să nu reprezinte o țintă. De altfel, nu e recomandat să joci mai mult de 10-15% din veniturile lunare.
Însă, cum această activitate poate genera și venituri suplimentare, ea este supusă impozitării. Iar legislația din domeniu a fost modificată, astfel că de la 1 august 2022 au fost introduse noi prevederi.
Astfel, în cazul unui câștig de până la 10.000 lei, la sursă este reținut un impozit de 3% din sumă. În cazul câștigurilor ce variază între 10.000 și 66.750 lei, impozitul va fi de 300 lei, la care se va adăuga 20% pentru tot ce depășește suma de 10.000 de lei. De asemenea, cei care vor câștiga peste 66.750 lei vor plăti un impozit de 11.650 lei, la care se mai adaugă încă 40% pentru tot ce depășește 66.750 lei, conform CazinoPeNet.
Aceste taxe sunt reținute la sursă și sunt valabile atât în cazul celor care se distrează în mediul online, dar și în sălile de joc land based. Este important de menționat că industria jocurilor de noroc are un grad de colectare de peste 99%, având în vedere că impozitul este reținut la sursă.