Cum să economisești energie electrică. Facturi mai mici la curent
Folosirea becurilor cu LED, dar și a altor soluții de iluminare inteligentă pot scădea costul facturilor la electricitate, spun cei de la EON, care vine și cu o serie de sfaturi pentru consumatori, mai ales acum că durata zilei este în scădere.
Încet, încet, toamna îşi intră în drepturi, iar durata zilei scade şi este nevoie de alte surse de iluminat pentru a ne desfăşura activităţile ce ne fac plăcere. Doar că mai multe becuri aprinse și pentru o durată mai lungă înseamnă bani în plus la factura de la final de lună. Pentru ca buzunarele consumatorilor să nu fie atât de tare afectate, EON oferă o serie de recomandări care vor duce la economii în consumul de energie electrică.
Becurile clasice vs. becuri cu LED
Iluminatul cu LED este promovat nu doar de companiile furnizoare de electricitate. Vechile becuri, cele cu filament, sunt mai eficiente în a produce căldură, decât lumină.
„Becurile economice sau cu LED produc la fel de multă lumină ca şi cele cu filament, dar pot aduce economii anuale de până la 60 de lei, pentru fiecare bec”, spun cei de la EON.
La asta se adaugă și durata de viață prelungită, iar în unele cazuri, becurile cu LED, față de cele clasice, consumă cu 75% mai puțină energie electrică.
Să folosim energia solară
O altă recomandare este cea leagă de utilizarea lămpilor solare, mai ales atunci când vine vorba despre iluminarea grădinilor.
„Lămpile solare nu trebuie să fie conectate la circuitul de curent al casei iar cel mai bun lucru în toate acestea este că lumina din energia solară este gratuită”, explică EON.
Lămpile solare pot fi utilizate și pentru iluminarea balcoanelor, iar în comerț se găsesc varietăți pentru toate buzunarele. În plus, pentru grădini pot fi utilizate și sistemele cu reglaj electric, nu doar lămpile individuale.
Senzori de prezență și variatoare de tensiune
Senzorii de prezență pot fi cu ușurință utilizați atât în gospodărie, cât și în spațiile publice.
„Montarea unor corpuri de iluminat cu senzori de prezenţă în gospodărie, pe casa scării, sau în zonele de tranzit, ne vor ajuta să economisim energie, ele funcţionând doar când o persoană este în raza de acţiune a senzorilor.”
Deși suntem obișnuiți să avem o singură sursă de lumină în camere, cea care vine de la lustră, ea nu este tocmai cea mai potrivită soluție.
„Mai multe surse de lumină sunt mai potrivite pentru iluminare decât o lumină centrală cu putere mai mare”, mai precizează cei de la EON.
În plus, atunci când vorbim de lămpi, cele mai multe vin deja cu variatoare de tensiune. Asta înseamnă că, atât pentru lămpile de birou, cât și pentru alte corpuri de iluminat, intensitatea luminoasă este reglabilă. Astfel, dacă avem nevoie doar de o lumină difuză, economisim deja energie.
La toate astea se adaugă sistemele de iluminat inteligent, în care conectarea la WiFi ne permite soluții personalizate, în funcție de nevoile fiecărui consumator.