Cum să citești consumul de pe eticheta unui frigider
Vizita unui magazin de electrocasnice ți-a ridicat niște întrebări privind anumite detalii ce sunt afișate pe produse. Pornind de la volum, până la funcționalitate, electrocasnicele au multe informații pe care trebuie să le decodificăm. Printre acestea, consumul de pe eticheta de energie, un element pe care îl vedem cel mai des pe frigidere. Iată ce înseamnă și cum poți calcula direct din magazin consumul pe un an.
Etichetele de pe frigidere arată rate de consum începând de la A+++, până la D. De la verde, până la roșu. Nu vom lua toate culorile în calcul, pentru că Uniunea Europeană nu permite comercializarea electrocasnicelor cu consum sub standardul A+.
Ai de ales între trei tipuri de fridigere: A+, A++ și A+++. Hai să vedem cât consumă fiecare pe o perioadă de un an.
Clasa de consum A+
Pentru început, trebuie menționat că o clasă de consum se calculează luând în considerare energia consumată și volumul destinat răcirii. Pentru a avea o imagine cât mai clară, vom aduce următoarele trei exemple la același numitor: capacitatea de stocare.
Primul exemplu este un frigider cu volum de 310 litri și un consum de 280 kw/an. La un cost de 0.6 lei/Kw, rezultă că frigiderul din clasa A+ consumă anual 168 lei în electricitate.
Clasa de consum A++
Frigiderul din clasa de consum A++ pe care l-am ales are o capacitate de 410 litri, însă consumă 288kw pe an. Asta înseamnă un cost anual de 173 lei.
Dar dacă egalăm volumul cu primul exemplu, al doilea frigider ar consuma doar 218kw, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 131 lei pe an.
Clasa de consum A+++
După cum spune și clasificarea, este cel mai eficient standard de energie, deși nu îmbunătățește cu mult performanțele față de standardul A++. Totuși, reprezintă valoarea după care toți producătorii se vor ghida în producerea următoarelor modele.
Standardul A+++ ar costa anual 106 lei pentru un frigider cu volum de 375 litri și un consum de numai 178kw pe an. Dacă aducem valoarea volumului la cea a primului frigider, costurile de alimentare s-ar reduce la numai 88 lei pe an, la un consum de 147kw / an.
Așadar, îți poți face o idee despre costurile anuale ale câtorva frigidere, excluzând eventualele reparații. Având în vedere durata de viață a frigiderelor, în medie 10 ani, poți determina cu ușurință în cât timp poți recupera investiția într-un frigider mai scump. De exemplu, alegerea unui frigiderului de clasă A+++, în detrimetul celui de clasă A+ îți poate aduce economii de 800 de lei pe o perioadă de 10 ani, dacă ambele modele au același volum.
Tot ce trebuie să faci este să navighezi online și să aplici filtre care să se potrivească bugetului tău. Nu uita că ai posibilitatea să investești mai mult pe moment și să recuperezi pe parcurs.
Poți lua în considerare și situația în care achiziția unui frigider cu volum mai mare de răcire și înghețare îți poate permite stocarea îndelungată a anumitor alimente. Lucru ce îți va oferi posibilitatea de a cumpăra alimente în cantitate mai mare și mai ieftin.