Cum să ai grijă de covoare în 5 pași simpli
Fără covoare o cameră poate părea goală și chiar nelocuită. Acestea fac camera să pară mai călduroasă, protejează picioarele de podeaua rece, fac camera să pară mai confortabilă și pot întregi un decor. Există o multitudine de tipuri de covoare din care poți alege și toate diferă ca și culoare, model, textură și material, iar fiecare necesită atenție mai puțină sau mai multă.
Multe persoane aleg să renunțe la covoare deoarece consideră că sunt greu de întreținut, se strică repede, se pătează, sunt greu de curățat sau își pierd din intensitatea culorii. De asemenea, în cazul unui animal de casă, precum o pisică sau un câine, acestea se pot umple de păr ce poate fi destul de greu de adunat. Totuși, o casă fără covoare pare rece și goală. Dacă îți dorești covoare în camerele tale dar nu ai idee cum trebuie îngrijite în așa fel încât să le păstrezi ca noi, iată mai jos câteva sfaturi pe care le poți lua în considerare. Nu uita ca poti comanda chiar si de la EMAG covoare de calitate pentru casa ta!
1. Zona în care este plasat
Nimic nu ”distruge” mai tare un covor decât ”traficul” intes. Dacă dorești să așezi un covor într-o zonă care este des pășită, vei dori să achiziționezi un covor tare, dur, care poate suporta uzura. Covoarele delicate sau pufoase pot fi poziționate din zone mai puțin frecventate, precum dormitorul sau sufrageria. În holuri sau în bucătărie e nevoie de covoare dese, dure, atlfel, pentru a le păstra pufoase, vor trebui periate des. De asemenea, nu intrați încălțați pe covoare. Acestea pot afecta și mai mult nivelul de uzură al covorului.
2. Apiră des
Poate părea un chin, dar în același timp este benefic pentru spațiul în care locuiești. Aspirarea ajută la eliminarea murdăriei, dar și a prafului, ceea ce va rezulta într-o curățare mai eficientă pe termen lung. Nu este nevoie să apăsați pe capătul aspiratorului atunci când aspirați, întru-cât puteți dinstruge fibrele covorului, în special în cazul în care acesta este un covor delicat. Este suficient să treceți încet, de câteva ori, pe suprafața covorului în așa fel încât să îl curățați.
3. Produsele de curățat
Atenție la produsele de curățat pe care le utilizezi atunci când cureți covorul. Acesta pot să se transforme în dușmani, și, în loc să te ajute să cureți covoarele, mai tare să le îmbâcsească. Caută produse speciale pentru tipul de covoare pe care le ai și găsește o formulă bună. Multe produse sunt doar puternic parfumate și nu fac decât să păstreze murdăria și praful.
4. Periatul
Poți peria din când în când covorul pentru a îl aranja și a aduna părul din el. Cea mai rapidă metodă este cu o perie de covoare și un pulverizator special sau cu dezinfectant. Perierea este în special importantă și în cazul covoarelor foarte pufoase sau din lână, pentru a așeza fibrele și a le descâlcii.
Pentru persoanele cu animale de companie, există perii speciale foarte eficiente pentru îndepărtarea părului de pisică sau câine. Astfel, vă puteți bucura de confortul adus de un covor, indiferent dacă aveți un patruped sau nu.
5. Curățarea profesională
Mulți dintre noi au spălat covoare acasă la bunici sau pe balcon cu părinții și deși este o activitate antrenantă, nu se poate compara cu co curățare profesională. Este ideal ca măcar o dată pe an să curățăm covoarele profesional. Aceste tipuri de curățătorii dispun de aparate speciale ce curăță în profunzime covorul, indiferent de tipul său. De asemenea, le curăță cu apă mult mai fierbine, ba chiar și cu abur, jet sub presiune și detergenți speciali, și le storc și le usucă foarte rapid, poate chiar pe loc.
Întreținerea unui covor poate părea complicată, dar nu este. Puteți alege diverse modele de covoare, mai mari sau mai mici, care să întregească atmosfera unei camere și să vă ofere confortul de care aveți nevoie, fără a reprezenta o grijă în plus.