Cum s-a produs tragedia de la Crevedia. Primele declarații ale anchetatorilor
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, arată cum s-a întâmplat tragedia de la Crevedia, conform primelor date ale anchetei aflate în desfășurare. Acesta a precizat că a fost stabilită infracțiunea, încadrată la „Distrugere din culpă urmată de un dezastru, inclusiv moartea/vătămarea corporală a doua sau mai multe persoane”, existând posibilitatea ca aceasta să fie schimbată sau extinsă, titrează G4Media.
În prezent se fac percheziții la sediul Primăriei Crevedia, la punctele de lucru ale societății precum și la domiciliile celor doi administratori.
Alex Florenţa a relatat parcursul evenimentelor care au condus la explozia depozitului de la Crevedia, în seara de sâmbătă, 26 august. În spațiul în care s-a produs tragedia exista un punct de lucru și o clădire de birouri pentru angajați.
Din 3 iulie, 2020, asigurarea la incendii n-a mai fost prelungită, după ce s-au constatat multiple nereguli, astfel că administratorii societății au declarat închiderea punctului de lucru de la Crevedia. Administratorii au motivat că păstrează locația pentru parcarea autocisternelor de gaz lichefiat.
Primele indicii ale investigației arată că în incinta societății angajații au continuat operațiunile de transfer al gazului dintr-o cisternă în alta, deși această activitatea era închisă.
În ziua de 26 august, în clădirea de birouri erau cazați 4 angajați nepalezi, ei fiind înscriși la alte puncte de lucru ale societății. În curte existau două cisterne goale, iar la ora 18:00 a sosit a treia cisternă care a parcat între cele doua cisterne goale. Șoferul cisternei încărcate ar fi reclamat că are probleme la o roată și a cerut să facă transferul gazului într-o cisternă goală.
„Cei doi șoferi se întâlnesc și inițiază transferul dintr-o cisternă în cealaltă, în condiții care nu-s pe deplin clare. Sub cisternă ar fi apărut o sursă de foc, moment în care unul dintre șoferi a intrat în birou cerându-le angajaților nepalezi să iasă repede afară. Angajații nepalezi au încercat să oprească traficul în zonă, iar cei doi șoferi au rămas să stingă incendiul”, a explicat procurorul general Alex Florenţa.
La scurt timp are loc o prima explozie, puternică, cu flăcări până în stradă, care a și provocat primele victime. În aproximativ o oră, ajung forțe de intervenție, pompieri, jandarmi, poliție, pentru securizarea zonei. Are loc apoi a doua explozie, mult mai puternică, care duce la un număr mai mare de victime și la avarierea locuințelor din vecinătate.
În acest moment, cercetarea la fața locului e îngreunată din cauza situației emisiilor de gaze.