Cum purtăm corect masca de protecție și ce reguli de igienă trebuie să respectăm
Un ordin al Ministerului Sănătății vine cu lămuriri în ceea ce privește purtarea obligatorie a măștii de protecție. Specialiștii avertizează că ele sunt utile doar dacă respectăm și igina mânilor, iar după patru ore, masca trebuie schimbată. Dacă atingem masca, dezinfectarea mâinilor este obligaotire, iar măștile textile se spală la minim 60 de grade Celsius, după care se calcă la temperatura maximă.
Ministerul Sănătății împreună cu specialiștii de la INSP au elaborat o serie de reguli pentru purtarea măștilor de protecție.
Reguli pentru purtarea măștilor:
Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;
Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.
Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.
Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil);
În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu)