Cum poți să faci bani pe spatele statului, cu dobândă, fără să achiți impozite!

Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de Ministerul Finanțelor și reprezintă împrumuturi ale statului de la populație și persoane juridice în moneda națională și/sau valută. Se emit pe perioade scurte, medii sau lungi, iar oamenii primesc dobândă, neimpozabilă, odată cu returnarea sumei împrumutate la scadență. Adrian Negrescu, consultant economic, a explicat pentru Digi24 care sunt cele mai bune soluții pentru a face investiții financiare în 2025.
Dobânda aferentă titlurilor de stat se plătește direct în contul de tranzacționare, la termenele prevăzute. Scadența reprezintă data la care împrumutul ajunge la maturitate și momentul în care o persoană primește banii înapoi, plus dobânda acumulată, total neimpozabilă. Ce sunt titlurile de stat Titlurile de stat, prin programul TEZAUR se adresează tuturor cetățenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani la data subscrierii.
De la lansarea programului, perioadele de maturitate ale titlurilor de stat au variat de la 1 an până la 5 ani, cu dobânzi diferite, stabilite în acord cu piața bancară. Dobânda este anuală și se plătește la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.
- Cum pot fi cumpărate titlurile de stat
- Pot fi cumpărate online, pentru persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV);
- În Unitățile Trezoreriei Statului;
- La Poșta Română, în oficiile poștale din toată țara;
- Românii care au cont pe platforma Ghişeul.ro și care dețin un card de debit au posibilitatea de a cumpăra titluri de stat online.
Titlurile de stat FIDELIS sunt o alternativă a depozitelor bancare, un depozit la care ai acces la bani tot timpul și există posibilitatea de a vinde o parte dintre acestea, pentru a intra în posesia unei părți din suma totală investită.
Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Deținătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
„Titlurile de stat reprezintă cea mai sigură variantă investițională în prezent, din două motive: nu ai cum să pierzi banii investiți, iar toate câștigurile oferite de stat sunt neimpozitate, respectiv nu se mai plătește o taxă suplimentară statului pentru banii pe care îi câștigi în urma investițiilor în anumite titluri.
Aceste titluri sunt garantate de stat, în limita a 100.000 de euro, astfel spus nu riști să îți pierzii banii dacă firma/banca respectivă intră în faliment. Dobânda la titlurile de stat este mult mai mare raportată la media dobânzilor practicate de sistemul bancar sau de alte soluții de investiții”, a precizat Adrian Negrescu.
„Titlurile de stat pe deoparte, da, îți asigură o dobândă bună, însă întotdeauna această investiție, și implicit dobânda aferentă, trebuie gândită din perspectiva inflației. De exemplu, dacă în urma unei investiții, statul îți dă 7% dobândă, iar inflația este de 5%, asta înseamnă că rezultă un câștig real de numai 2%. În urma acestei analize te poți gândi dacă merită să mergi și către alte soluții de investiții, respectiv o altă variantă care să îți permită să te folosești de bani atunci când ai cu adevărat nevoie”, potrivit sursei Dig24.
