Cum economisim la factura de energie electrica
Putem fi de acord ca problemele lumii persista, mai nou confruntandu-ne cu o criza a energiei electrice, dar nu putem fi de acord ca nu trebuie sa facem ceva cu scopul de a reduce costurile facturilor la energie. Chiar daca strigam in stanga si in dreapta, fara succes, ca ceea ce se intampla nu este corect fata de cetateni, trebuie, in paralel, sa luam masuri drastice in ceea ce priveste consumul excesiv, pentru ca vrem sau nu, vine iarna!
Cum punem in aplicare metodele de economisire a energiei electrice?
Majoritatea persoanelor si-au indreptat privirea direct spre electrocasnicele pe care le poseda pentru a face ce nu au facut, probabil, niciodata. Mai exact, calcule matematice despre cati wati pe ora consuma fiecare gadget in parte. Nu e deloc de glumit, tinand cont de facturile primite iarna trecuta de mai multi romani.
Pentru asta, este primordial sa stim ca electrocasnicele mai noi, cele care fac parte din clasele A+++ au un consum de energie cu 40% mai mic decat cele din clasa A. Ca sa ne facem o idee, un frigider din clasa A consuma anual undeva la 360 kW, iar unul din clasa A+++ aproximativ 220 kW. Deci in loc de o factura anuala de 540 Ron, doar la frigider, vom plati doar 320 RON. Economie de 220 Ron.
Daca punem la socoteala si celelalte dispozitive atat de necesare, precum masina de spalat rufe, aspiratorul sau televizorul, putem vorbi de o economisire anuala de cel putin 1200 ron.
Cum procedam pentru schimbarea electrocasnicelor vechi cu unele noi, mai performante?
Nu recomanda nimeni sa achizitionam toate dispozitivele din clasa A++ odata, decat daca dispunem de bugetul necesar. Ar insemna o suma de bani foarte mare, pe care unii dintre noi nu o au. Insa, achizitionand semestrial cate un dispozitiv performant, putem ajunge in 2-3 ani sa gestionam altfel consumul de energie electrica si desigur costurile alocate facturilor.
De exemplu, putem opta pentru un aspirator robot in detrimentul aspiratorului vertical sau traditional. Cel din urma trebuie conectat direct la priza pe perioada efectuarii aspirarii, fapt ce implica un consum marit de energie. Si nici rezultatele nu sunt la fel de eficiente ca in cazul aspiratorului robot. Tehnologia moderna ii permite acestuia o incarcare la priza timp de 90 de minute si o autonomie de 120 de minute in timpul curateniei. Pe langa economisirea substantiala de energie electrica, aspiratorul robot are capacitatea de a-si face singur treaba, fara a avea nevoie de serviciile si timpul nostru.
Deasemenea, exista platforme unde informatiile exista in format extrem de elaborat, de la descrierea produsului si pana la recenziile celor care deja l-au achizitionat. Multumita acestora, putem efectua, periodic, un studiu de caz referitor la pretul produsului pe care il urmarim, inclusiv la ofertele la care acesta este inclus. Mai ales de Black Friday, in perioada anuala a reducerilor substantiale.
Pentru a nu ne vedea pusi in fata situatiei de a renunta definitiv la unu din gadget-uri, mai exact de a trece de la aspirator la matura, sau de la televizor la radio, trebuie sa luam masuri, iar cele mai eficiente, confirmate si de specialistii in domeniu, sunt cele mentionate mai sus. Regimul de austeritate, de data asta la nivel global, ne proiecteaza in circumstanta nedorita de a depinde doar de metodele noastre de gestiune.
In viitorul apropiat, aceasta criza reala sau, poate, indusa va genera un numar destul de mare de cetateni care vor apela la schimbarea electrocasnicelor vechi cu altele noi, mai eficiente si mai economice. Si, dupa cum bine stim, cererea mare determina marirea preturilor, de aceea e bine sa gandim inteligent si sa fim printre primii care facem acest pas.