Cum ai grijă de sănătatea familiei în sezonul rece: sfaturi utile
Grija faţă de sănătate trebuie să primeze oricând, nu doar într-o anumită perioadă a vieţii sau într-un anume sezon. Totuşi, este binecunoscut faptul că iarna şi toamna foarte multe persoane se confruntă cu afecţiuni sezoniere, precum virozele sau astenia. Dacă îţi doreşti să pui accent pe metode de prevenţie anul acesta, atât pentru tine, cât şi pentru familia ta, există soluţii. Iată câteva sfaturi utile pentru a pune sănătatea pe primul loc toamna şi iarna:
Nu te grăbi să alegi suplimente alimentare
Suplimentele alimentare sunt extrem de populare în ziua de astăzi, însă asta nu înseamnă că sunt şi absolut necesare. Desigur, reclamele şi promovarea lor te poate face să crezi că ai nevoie de ele, dar nu trebuie să te grăbeşti să le achiziţionezi.
Suplimentele alimentare pot fi foarte utile, însă nu atunci când le iei pe cont propriu, în funcţie de sfaturile unor influenceri, jurnalişti sau persoane publice. Dacă îţi doreşti să încerci anumite suplimente, cel mai bine este să ceri sfatul medicului de familie sau al medicului specialist. Acesta îţi poate recomanda cele mai bune tratamente de prevenţie, în funcţie de nevoile tale şi de istoricul medical.
Foloseşte aparatele potrivite
Există mai multe aparate de uz medical ce nu ar trebui să-ţi lipsească din casă. Majoritatea acestora nu sunt utile doar în sezonul rece, ci pe tot parcursul anului. Tensiometrul, pulsoximetrul, glucometrul, termometrul sau batista bebeluşului se număra printre cele mai utile aparate de uz medical pentru acasă.
Cum răcelile şi infecţiile respiratorii sunt prevalente în sezonul rece, asigură-te că ai în casă un termometru, dar şi batista bebeluşului sau aspirator nazal pentru copiii mici. În ciuda numelui, batista bebeluşului se poate utiliza şi de către adulţi pentru curăţarea nasului. Atunci când alegi termometrul şi batista bebeluşului pentru acasă, cauta produse testate clinic, pe care să te poţi baza.
Optează pentru o alimentaţie hrănitoare
Pentru a avea grijă de sănătatea ta şi a celor dragi trebuie să acorzi o atenţie sporită alimentaţie. O alimentaţie echilibrată îi oferă corpului tot ceea ce îi trebuie pentru a funcţiona corespunzător şi a se apăra de ameninţări externe, precum viruşi sau bacterii. Astfel, este o idee bună să pui accent pe hrana corespunzătoare pentru întreaga familie, de la mare la mic.
Alege alimente de calitate, renunţa la zahărul procesat, la alimente semi-preparate, la fast-food şi la snack-urile din comerţ. Încearcă să incluzi fructe şi legume în alimentaţia zilnică şi să organizezi cel puţin 3 mese pe zi.
Dacă simţi că alimentaţia devine o provocare, cere ajutorul unui medic nutriţionist pentru a primi cele mai bune sfaturi, dar şi recomandări personalizate.
Consulta medicul de familie
Medicul de familie sau medicul specialist este cel la care trebuie să apelezi de fiecare dată când va confruntaţi cu probleme de sănătate în familie. Chiar şi o simplă răceală este de preferat să fie tratată cu ajutorul medicului, nu pe cont propriu. De asemenea, dacă îţi doreşti cele mai bune recomandări pentru că întreaga familie să îşi întărească imunitatea în sezonul rece, întreabă medicul ce sfaturi are pentru voi.
Nu este niciodată o idee bună să încerci să tratezi afecţiunile medicale după ureche, indiferent cât de banale ţi se par. Dacă nu ai timp să ajungi la medic, începe cu un telefon. Acesta te va putea îndruma cel mai bine, pentru că recuperarea să fie cât mai uşoară.
Pune accent pe odihnă
Corpul are nevoie de odihnă pentru a-şi păstra toate funcţiile în parametri. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci ca să te adaptezi mai bine sezonului rece este să te odihneşti corespunzător. Asigură-te că întreaga familie găseşte timp pentru odihnă şi somn de calitate, indiferent de cât de aglomerat aveţi programul.
Este o idee bună să te asiguri că întreaga familie respecta principiile de bază pentru o viaţă sănătoasă şi anume se odihnesc bine, mănâncă echilibrat şi fac mişcare. Mai apoi, cere sfatul medicului ori de cate ori este necesar, fie printr-o vizită, fie printr-un apel telefonic.