FOTO/VIDEO. Cum a devenit un polițist ”sclavul” contrabandiștilor. Garanție pentru ucraineni
Procurorii DIICOT au scos la iveală un caz desprins din filmele cu mafioți. Totul a început după o captură făcută în Punctul de Trecere al Frontierei Halmeu. Mai exact, după capturarea a 400 de baxuri de țigări.
Contrabandiștii români și ucraineni au intrat în panică și au început să caute cârtițe prin Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră. Care să le spună cine, când și unde va face controale din partea statului român.
Nu au trebui să caute prea mult fiindcă au dat peste agentul Adrian M. Pentru serviciile sale, acesta primea 500 de euro pentru fiecare zece baxuri de țigări care treceau granița în siguranță dinspre Ucraina în România.
Problema polițitului de frontieră a fost după ce DIICOT a infiltrat în schemă un polițist de frontieră sub acoperire. Acesta a reușit să documenteze întreaga rețea, dar și pe polițistul de frontieră, care în prezent se află în arest la domiciliu, fiind acuzat de luare de mită.
Procurorii DIICOT au rămas stupefiați de tupeul agentului Adrian M. Pentru a le câștiga încrederea traficanților, acesta s-a oferit să rămână în custodia traficanților din Ucraina până când țigările ar fi ajuns în siguranță în România. Și asta pentru a le demonstra valoarea informațiilor pe care le oferă.
Greșeala lui Adrian M. a fost că l-a băgat în schemă pe colegul său, agent al DIICOT. Potrivit sistemului gândit de polițistul acuzat de luare de mită, colegul său (agentul DIICOT) trebuia să dea liber transportului de țigări prin vamă, iar Adrian M. să rămână garanție la ucraineni până când va ajunge transportul. Până la urmă polițistul a fost reținut de colegii săi din România și pus sub acuzare pentru luare de mită. La fel ca întregul grup infracțional.
Reamintim că polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației, sub coordonarea procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare, au efectuat în data de 2 august un număr de 51 percheziții domiciliare la locuințele unor persoane care fac parte dintr-un grup infracțional axat pe contrabandă cu țigări.
De la începutul anului 2018, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare au fost demarate activități de monitorizare a unei grupări infracționale organizate formată din peste 50 de persoane, cetățeni români și ucraineni, specializată în contrabanda cu țigări de proveniență extra comunitară.
Gruparea era foarte bine organizată, fiecare membru având roluri precise în derularea activităților infracționale, în ceea ce privește trecerea țigărilor peste frontieră, transportul și depozitarea acestora în diferite locații şi comercializarea lor către diferite persoane.
Pe perioada monitorizării, s-au confiscat de la membrii grupării, în urma unor acțiuni punctuale, peste 55.000 de pachete cu țigări în valoare de 610.000 lei, cantitate ce urma să fie introdusă ilegal în țară în vederea comercializării.
În data de 2 august a.c., începând cu ora 6.00, polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației, delegați de procurorul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare, împreună cu lucrători din cadrul ITPF Oradea, ITPF Timișoara, BCCO Oradea, SCCO Satu Mare, IPJ Satu Mare și IPJ Bihor, sprijiniți de către lucrători din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Cluj și Oradea, IJJ Maramureș și IJJ Satu Mare, au descins la 51 de locații aparținând membrilor grupării, de pe raza județelor Satu Mare, Maramureș, Arad și Bihor.
Până în prezent au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe baxuri cu țigări de proveniență ucraineană, înscrisuri și indicii care atestă implicarea celor vizaţi în activități infracționale, telefoane mobile şi cartele telefonice în diferite rețele, importante sume de bani în lei și valută, arme și muniția aferentă, deținute ilegal.
În cauză, se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de grup infracțional organizat și contrabandă, iar în prezent procurorul de caz și lucrătorii de poliție judiciară delegați de către acesta desfăşoară activităţi specifice în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
Pe timpul acțiunii s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Brigăzii de Operațiuni Speciale Oradea și Serviciul de Operațiuni Speciale Satu Mare.