Culmea șoferilor amendați de Poliția Satu Mare: unii contestă și avertismentele
Surse avizate din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare au precizat că unii șoferi au ajuns să conteste implicit avertismentele date de către polițiștii rutieri pe șoselele județului Satu Mare.
În traducere directă, au fost opriți de echipajele Poliției Rutiere, care au dat dovadă de înțelegere și nu au aplicat amenzi unor șoferi, preferând – în cadrul legal – să le dea câte un avertisment. Iar la câteva zile distanță, șoferii iertați au ajuns să conteste tocmai aceste avertismente.
Motivele invocate sunt diverse, dar toate țin invariabil de personalitatea și încăpățânarea unor șoferi, care consideră că stăpânesc prea bine Codul Rutier.
Potrivit legislației în vigoare, contravenientul are posibilitatea contestării procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi aplicare a sancţiunii prin formularea unei plângeri, în termen de 15 zile de la momentul înmânării sau comunicării actului „buclucaş”.
Termenul de 15 zile este un termen de decădere astfel că, expirarea acestuia atrage pierderea dreptului de a mai promova plângerea contravenţională. În ceea ce priveşte obiectul plângerii contravenţionale, petentul poate exercita această cale de atac în scopul de a obţine anularea totală sau parţială a procesului-verbal de contravenţie; înlocuirea sancţiunii contravenţionale cu una mai uşoară; înlăturarea sancţiunilor contravenţionale complementare; repunerea în termenul de 48 de ore; intervenţia prescripţiei executării sancţiunii contravenţionale.
Plângerea contravenţională se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. În cazul introducerii plângerii la o altă judecătorie, plângerea nu va fi respinsă ci, va fi înaintată, pe cale administrativă, instanţei competente.
