Culmea, culmilor! Nici pompierii de la primării nu au aviz ISU!
România este țara în care nimic nu ne mai miră. Așa se face că până la această dată, niciuna dintre cele 65 de primării nu au solicitat avizul de funcționare al Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de Urgență conform legislației actuale.
Majoritatea primăriilor nu îndeplinesc toate condițiile impuse de lege, fie ca este vorba de dotarea cu tehnica, fie că este vorba de încadrarea cu personal. Pe cale de consecință, niciuna dintre primării nu a solicitat aviz din partea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare.
Acestea vor primi avizul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) abia după ce vor fi dotate conform cerințelor actuale, iar inspectorul șef al ISU, colonelul Nicolae Dima, le-a recomandat reprezentanților primăriilor să încerce să rezolve acest aspect cât mai repede, chiar dacă acest lucru presupune un anumit efort financiar.
În acest sens, reprezentanților primăriilor li s-a sugerat să încerce să atragă inclusiv fonduri europene nerambursabile, așa cum au făcut și alte comune din județ.
La nivelul comunelor din judetul Satu Mare există doar 26 de autospeciale de stingere aflate în dotarea SVSU.
Criteriile stabilite de Ministerul Afacerilor Interne pentru funcționarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență (SVSU) au pus serios în dificultate primăriile, deoarece impun dotarea acestora cu tehnică de intervenție, precum și angajarea de personal.
”În cazul serviciilor voluntare şi serviciilor private care au organizat atelier propriu de întreţinere şi reparaţii, funcţiile specifice se completează cu funcţiile de electromecanic auto şi operator repararea şi întreţinerea autospecialelor de stingere cu apă şi spumă”, se precizează în ordinul MAI.
Acesta precizează că pentru funcțiile de șef de serviciu și pentru conducător autospecială este necesar personal angajat. Serviciile voluntare ar trebui să dețină autospeciale pentru stingerea incendiilor, ceea ce este destul de greu pentru primăriile rurale, care ar trebuie să investească sume mari de bani pentru achiziționarea acestora, realizarea unor spații pentru adăpostirea lor, la care se adaugă personalul angajat și întreținerea.
Unele primarii au facut deja demersurile necesare. Cunosc concret. Au si autospeciale si cadre si umbla si la competitii. Unele primarii au achizitionat autospecialele din vest prin donatie, nu ar avea bani pentru asa ceva. Unele primarii vad aceasta chestiune ca aruncare de bani nejustificat prin angajare de personal, dotarea si intretinerea autospecialelor.
View Comment