Cu cât au crescut prețurile. Pentru ce produse scoatem mai mulți bani din buzunar
Prețurile produselor alimentare au crescut cel mai mult în luna februarie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Au crescut și costurile serviciilor, dar și prețul produselor nealimentare, mai arată datele comparate cu perioada similară a anului trecut.
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară creșterea preţurilor produselor din coșul de consum din ultimul an, a crescut, față de perioada similară a anului trecut, la 3,83%, arată datele Institutului Național de Statistică.
„Preţurile de consum în luna februarie 2019 comparativ cu luna februarie 2018 au crescut cu 3,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,0%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2018 – februarie 2019) faţă de precedentele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018),” arată datele INS.
Cel mai mult au crescut prețurile de la alimente, în medie cu 4,46%, arată sursa citată. Iar față de prețul plătit la finalul lunii decembrie, scoatem mai mulți bani din buzunar pentru cartofi, care au prețul cu 21% mai mare, legume și conserve de legume (16,6%) și la fructe proaspete (5,26%).
Nu doar pentru alimente românii plătesc mai mult decât la finalul anului trecut. Au crescut și costurile pentru serviciile utilizate, cu puțin peste 3%, dar și banii care merg pe produse nealimentare. Prețuri mai mari decât în decembrie 2018 sunt și la combustibili, piese de schimb pentru automobile, dar și țigări. Când vine vorba despre servicii, cele de telefonie au înregistrat cea mai mare creștere de la finalul anului trecut.