CSI de Ungaria. Doi români, identificați drept autorii unei brutale crime, după 29 de ani. Totul a pornit de la un muc de țigară
Poliţiştii din judeţul maghiar Bács-Kiskun au reuşit să rezolve un caz de crimă deosebit de brutală, săvârşită în urmă cu 29 de ani de către doi suspecţi români, a anunţat poliţia, miercuri, la Kecskemét. Potrivit datelor disponibile, suspecţii au părăsit locuinţa victimei cu sute de mii de forinţi spun cei de la MTI.
Totul s-a întâmplat în toamna anului 1993, când o femeie singură, văduvă, a fost ucisă la Soltvadkert cu o cruzime deosebită totul pentru câteva sute de mii de forinți.
Ancheta din acest caz a fost redeschisă în urmă cu doi ani. Au fost audiaţi mai mulţi martori indirecţi, iar doi cetăţeni români, care la momentul comiterii infracţiunii aveau doar 22 de ani, au fost identificaţi prin intermediul testării ADN, a explicat Gábor Kovács, şeful secţiei penale a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bács-Kiskun.
Unul dintre suspecţi – o femeie – a fost preluat de la autorităţile judiciare române în luna mai, în urma unei cereri de asistenţă judiciară în materie penală, în baza unui mandat internaţional de arestare. Cealaltă persoană suspectă – un bărbat – se afla în închisoare în România, unde executa o pedeapsă cu închisoare pentru alte infracţiuni – a fost adus în august temporar în Ungaria, unde va rămâne durata desfăşurării anchetei, a adăugat Gábor Kovács.
Ambii au fost audiaţi în calitate de suspecţi şi se află în arest preventiv, în aşteptarea încheierii procedurii penale.
Femeia în vârstă a fost ucisă în seara zilei de 30 septembrie 1993, într-o casă din localitatea Soltvadkert. În baza cercetării de la locul faptei s-a stabilit imediat că femeia i-a cunoscut pe cei care au ucis-o, motiv pentru care atacul asupra ei a surprins-o. Femeia a suferit mult timp înainte de a deceda în urma rănilor suferite; moartea sa a fost descoperită de vecini, a doua zi dimineaţă.
În timpul cercetărilor, în atenţia anchetatorilor a intrat un cuplu tânăr sosit din România, care a lucrat ocazional la femeia în vârstă şi care a plecat acasă imediat după comiterea faptei.
În timpul procedurii care s-a desfăşurat între anii 1999 şi 2002, în România, cele două persoane – care între timp s-au căsătorit – au fost audiaţi şi li s-au recoltat şi probe ADN.
ADN-ul descoperit pe un muc de ţigară rămas în urmă la faţa locului a devenit una dintre probele importante în procesul penal redeschis în septembrie 2020, în dosarul crimei de la Soltvadkert, cu ajutorul căruia s-a putut, în sfârşit, identifica făptaşul de sex masculin.