Criză majoră de ofițeri la Jandarmeria Satu Mare. Cine conduce subunitățile IJJ
Subunitățile au ajuns să fie conduse de subofițeri, spun reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Satu Mare, care reclamă o criză de ofițeri. Chiar dacă plecările din sistem s-au mai temperat, instituția are acoperită doar 68% din schema de personal.
Plecările din sistem s-au mai temperat, spun oficialii Inspectoratului Județean de Jandarmi. Dacă în 2017 au fost înregistrate 20 de pensionări și demisii, anul trecut doar trei persoane au părăsit instituția. În plus, la IJJ Satu Mare au mai fost încadrați 8 jandarmi de la școlile de profil și două persoane din surse externe.
Cu toate astea, spune conducerea IJJ Satu Mare, instituția se confruntă în continuare cu o criză de personal. Doar 68% din posturi sunt ocupate, iar cele mai mari probleme se înregistrează la ofițeri. Așa s-a ajuns ca anumite subunități să fie conduse de subofițeri. Măsura nu afectează funcționarea instituției, precizează oficialii, care argumentează că subofițerii se descurcă grație experienției pe care o au.
„Facem tot posibilul să ne descurcăm în condițiile date. Sunt colegi subofițeri care conduc subunități, care se descurcă grație experienței”, a declarat colonelul Ovidiu Popa.
Conducerea precizează că mai este nevoie de 12 ofițeri, mai ales pe partea operativă.
Deficitul de ofițeri blochează reabilitarea sediului
Deficiul de ofițeri blochează și reabilitarea sediului, spun oficialii IJJ. Lipsa unui ofițer pentru patrimoniu blochează demararea proiectului. În ultimii 29 de ani, schema de personal nu a fost niciodată acoperită în proporție de 100%.
Cea mai gravă situație s-a înregistrat la Negrești. Acolo, din 23 de posturi disponibile, doar 9 erau ocupate. Acum situația s-a rezolvat și sunt ocupate 22 de posturi.
Chiar dacă proiectul de renovare este blocat din lipsă de specialiști, jandarmii sătmărenii se gândesc la alte proiecte prin care să poată să își îmbunătățească capacitățile operative. IJJ Satu Mare vrea să acceseze bani europeni pentru modernizarea tehnicii din dotare, mai ales la capitolul antiterorism, asta având în vedere și faptul că Satu Mare dispune de un aeroport.
Ca să acopere deficitul, conducerea instituției să gândește în primul rând să îi aducă acasă pe tinerii sătmăreni care lucrează la inspectoratele din alte județe ale țării.
„Încercăm să aducem în Satu Mare sătmărenii care lucrează la unități din alte județe. Încercăm să îi aducem acasă”, a mai precizat Popa.
În prezent, la IJJ Satu Mare sunt încadrați 300 de jandarmi care, doar în 2018, au participat la 15.000 de misiuni.
În ceea ce privește avertismente, conducerea instituției precizează că un singur jandarm a primit o mustrare, asta după un „derapaj de comportament în timpul liber”.
Citește și:
FOTO. O misiune „specială” pentru mascați. Sătmărenii le-au solicitat ajutorul
Video emoționant. Un elev-jandarm, cerere de căsătorie inedită
Un minor a amenințat doi jandarmi cu cuțitul și a încercat să fugă din țară
De ce nu scoateti in strada ….. acela de langa seful ijj? Un pic de miscare i-ar prinde bine, si ar putea si predica la infractoti, ca si asa pana in decembrie cand incepe cu colinda pe la institutii nu are altceva de facut prin unitate. Ia salariu ……,
View Comment