Criză de personal. Unii patroni din Satu Mare apelează la imigranți, care muncesc ieftin și la negru
Poliţiştii de imigrări din Satu Mare au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate a cetăţenilor străini în Satu Mare. În cadrul acţiunii a fost depistat un cetățean străin din Pakistan care desfăşura activităţi lucrative fără forme legale. Acestuia i-a fost revocat dreptul de şedere, iar pe numele său a fost emisă decizie de returnare prin care este obligat să părăsească țara noastră, în termen de cel mult 30 de zile, iar societatea comercială angajatoare a fost sancţionată contravenţional cu amendă, în valoare de 10.000 de lei.
Poliţiştii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Satu Mare au efectuat ieri, 17 mai a.c., o acţiune în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare, pe linia prevenirii și combaterii muncii nedeclarate a străinilor, pe raza de competență.
Astfel, în cadrul acțiunii efectuate a fost depistat un cetățean din Pakistan, în vârstă 29 de ani, care desfăşura activităţi lucrative fără forme legale, respectiv fără a deţine aviz de muncă, la un restaurant din județul Satu Mare.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cetăţeanul pakistanez a avut un drept de şedere legală în România însă nu a respectat reglementările referitoare la angajarea în muncă a străinilor, în conformitate cu OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.
Ca urmare a celor constatate, polițiștii de imigrări au revocat dreptul de şedere cetăţeanului străin, pe numele acestuia a fost emisă o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească România în termen de cel mult 30 de zile, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 194/2002 privin regimul juridic al străinilor, republicată.
Societatea comercială angajatoare a fost sancţionată contravenţional cu amendă, în valoare de 10.000 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.
Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea acţiunilor privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.
de unde stie emigrantul daca e angajat sau nu azi cu tehnica voastra? are carte de munca ?
View CommentDaca imigrantul deținea dreptul legal de ședere în România ,vina nu-i aparține în totalitate lui ci angajatorului care trebuie să cunoască legile dar profită că să plătească mai puțin. Măsură expulzării este prea drastică și a fost luată numai că organele să-și demonstreze forță. Putea fi îndrumat sa solicite drept de munca știut fiind că ducem lipsa de forță de muncă. Dar așa e la noi ; de ce sa facem bine daca putem face rău. Daca s-ar proceda așa și cu conaționalii noștri prin Europa zilnic am vedea convoaie de repatriați.
View Comment