Credincioși din județ, sătui să tot fie taxați de Biserica Ortodoxă: ”Vor numai bani”
Mai mulți credincioși ortodocși din comuna Crucișor s-au declarat sătui să tot fie taxați de către reprezentanții Parohiei Ortodoxe Crucișor, care numără oficial 542 de persoane.
Oamenii susțin că fiecărei familii li s-ar impune o taxă de 500 de lei pentru o capelă. În caz contrar, aceștia ar apărea pe un fel de listă, expusă în mod public. Supărarea oamenilor este și mai mare atunci când, pe lângă taxa anuală de 150 de lei – plătită către biserică – mai sunt taxați suplimentar și cu ocazia diferitelor evenimente, precum cununiile religioase, botezurile sau înmormântările.
”Suntem în Crucișor mai multe familii care suntem supărate din cauza preotului, care numai bani vede în fiecare duminică. Ne cere bani pentru diverse lucruri: se face capela, a pus pe familie 500 lei obligatoriu. Dacă nu, la o înmormântare plătește 1.000 lei. Contribuția anuală este 150 lei pe familie. Dacă avem o nuntă, botez sau înmormântare plătim toate pe lângă cei 150 lei. E corect așa ceva?! Se mai și ceartă curatorii cu tine dacă comentezi?”, a declarat un credincios din Crucișor pentru PresaSM.
Preotul din Parohia Crucișor, care slujește la Biserica cu hramul “Sfintii Trei Ierarhi”, Daniel Chira, nu a putut fi contactat telefonic, cu toate că reporterii PresaSM au încercat acest lucru în ultimele zile, în mod sistematic.
Ce spun sursele apropiate de Biserică
În schimb, surse apropiate Consiliului Parohial susțin că taxa este de 130 de lei/familie, iar banii pentru capelă au fost impuși de către Consiliul Parohial, nu de către preot. Mai mult, suma pentru investiția în capelă s-ar fi strâns etapizat, circa 100 de lei/an, pentru a fi mai ușor de contribuit și pentru a nu reprezenta o povară pentru comunitate.
”Oamenii dau 3000 de lei/lună pentru ciurdar, plătesc televiziunea prin cablu, acolo nu comentează. Dar când biserica le cere 130 de lei atunci e o problemă?! Consiliul Parohial face totul pentru comunitate, căci capela este a comunității. Inclusiv greco-catolicii contribuie. Taxa de 500 de lei a fost adunată după cum urmează: anul trecut în trei tranșe (adică 100 lei pe familie si 50 lei/văduv) în primăvară, apoi una în vară și una în toamnă. Anul acesta o tranșă în primăvară si una în vară”, spun surse apropiate de Consiliul Parohial.
In plus de tot ce ati scris sa stiti ca mai sunt curatori in sat care se lauda ca îi pot constrange pe oameni sa dea banii. „Daca nu vre’ il prindem la impozit si tăt il prindem”.
View CommentAr mai fi o curiozitate, daca exista facturi pentru toate materialele , munca din capelă si cum au fost angajate lucrarile.
In tarile din occident fiecarui cetatean i se retine taxa cultelor direct din salariu !!In rest nu mai are nimic de platit catre biserica !!
View CommentSi la oras este la fel!La toate parohiile!Aceste Oale Sfinte sunt niste tâlhari in pelerina!Imi vine sa vomit de acesti BORâti!!!
View CommentPână la urmă o sa ramana bisericile goale ca numai bani vad preoți
View CommentAmenințări au fost și la noi cu capela (…)
cand folosesti capela in satul Cig ,mai platesti si 200 de lei
View CommentNu exclud faptul că unii preoți sunt lacomi nu doar ortodox ci și alte culte. Construirea unei capele costă nu 2 lei dar ca să ajungi să construiești mai este cale lungă care costă ( teren, autorizații de construire, branșare la curent eventual apă și canalizare).
View CommentMai departe clădirea bisericii trebuie întreținută care iar costă dar nici meșteri nu mai găsești. Nu știu cum sunt plătiți preoții ortodox dar la alte culte salarul vine din aceste cotizații iar unii preoți abia dacă câștigă salariul minim (uneori nu au bani de salar). Ori omul a făcut studii superioare și chiar e o rușine să trăiască cu salar de 2 lei. Vă rog să țineți cont și de acest aspect.
Nu au vrut sã dea slujbã la bunica, cã în ultimii ani nu a plãtit taxa lor impusã… banii contribuiti la catedrala noastrã cea dragã, nu conteazã ? a fost doar un mic gest nesemnificativ din banii nostrii, ai tuturor contribuabililor… iar cãnd murim în lipsa spitalelor, tot ei comenteaza ???
View CommentIntr-adevar totul costa la o constructie de aceea s-au alocat si bani de la consiliul local si ca idee se puteau accesa fonduri europene ca si in alte localitati. Dar probabil acolo trebuiau justificati banii si facut totul legal…
View Comment