COVID Satu Mare: preoții și bugetarii s-au grăbit la vaccinare. Record la Apaserv
În afară de personalul medical, vârstnici, persoane cu boli cronice și cadre didactice, au fost și alte categorii profesionale pe care statul le-a inclus în primele două etape de vaccinare. Printre ei, personalul cultelor religioase, dar și angajați ai administrațiilor locale și cei care lucrează în sectoare economice vitale precum comunicații, furnizare de electricitate, gaze și apă.
Teoretic au prioritate vârstnicii, medicii și bolnavii…
Peste 15.500 de persoane s-au vaccinat la Satu Mare până în data de 5 martie. Cei mai mulți sunt medici, personal medical, vârstnici, bolnavi cronici și cadre didactice.
Au fost în schimb și unele categorii care s-au grăbit la vaccinare. Așa s-a întâmplat în cazul angajaților care lucrează în uzinele de apă, în cele de epurare sau în distribuție a apei potabile. La doar cinci zile de la deschiderea vaccinării pentru categoria a II-a, zeci de angajați din acest sector esențial au reușit nu doar să se programeze în platformă, ci și să se vaccineze, asta în timp ce bolnavii cronici și vârstnici erau înscriși pe listele de așteptare.
Astfel, 230 de angajați din județ au reușit să se vaccineze, cei mai mulți, 149 la număr, în municipiul Satu Mare, angajați ai Apaserv.
Unii preoți au cârcotit împotriva măsurilor de siguranță, dar s-au grăbit la vaccinare
Liderii principalelor culte religioase au avut în timpul pandemiei atitudini diferite. Biserica Ortodoxă s-a remarcat în timpul stării de urgență printr-o atitudine refractară față de normele de siguranță pentru prevenirea răspândirii bolii. În schimb, atunci când vine vorba de vaccinare, se pare că toate cultele au căzut de acord și vor susține campania naționale.
Preoții figurează și ei pe lista în care sunt incluși lucrătorii esențiali, vârstnicii și bolnavii cronici, adică în etapa a II-a a vaccinării.
La Satu Mare, nu mai puțin de 94 de membri ai cultelor religioase s-au și vaccinat deja, cei mai mulți în municipiul reședință de județ, potrivit calculelor PresaSM.
Angajații administrațiilor locale nu s-au înghesuit la vaccinare
Surpriza vine la cei din administrația publică locală. Apetitul pentru vaccinare nu pare a fi unul mare având în vedere că doar 120 de persoane s-au vaccinat până la această oră, cei mai mulți preferând centrele din municipiul Satu Mare.
Mult mai harnici au fost cei de la DSP, instituție aflată în prima linie a luptei împotriva coronavirusului. 102 persoane figurează ca vaccinate în statistica oficială.
Procentul de vaccinare este unul bun și în cazul cabinetelor stomatologice. 95 de persoane, medici, asistente și angajați ai cabinetelor au reușit să se inoculeze în prima etapă.
Medicii veterinari, care au și ei șanse ridicate de a intra în contact cu virusul s-au putut programa abia în etapa a II. Cu toate astea, un număr de 36 de medici veterinari din Satu Mare au ales să se vaccineze deja.
Și jurnaliștii s-au înscris la vaccinare. Campania națională prevede că personalul din mass media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 se poate vaccina. La nivelul județului, 19 jurnaliști s-au vaccinat, cei mai mulți în municipiul Satu Mare și câte unul la Negrești-Oaș și Tășnad.