Coșmarul creditelor ipotecare. Sătmărenii ajung în imposibilitatea de a le plăti
Creșterea IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) de la 4,06% pe an la 5,71% pe an de la 1 ianuarie 2023 a creat un veritabil coșmar pentru mulți dintre sătmărenii care au rate calculate pe baza IRCC.
Un sătmărean a ajuns să achite cu până la 550 de lei/lună mai mult decât în urmă cu doi ani, pentru un credit ipotecar. Practic, sătmăreanul a ajuns să plătească cu 100.000 de lei în plus față de creditul luat inițial.
”Acum doi ani aveam rata de 1.450 lei/lună la prima casă, cu criza asta la sfârșit de an tot a crescut. Din simulare de calcul returnare credit, în doar doi ani am ajuns de la 400 de mii suma de restituit, la 510 mii de lei, iar rata din februarie îmi va depăși 2.000 de lei pe lună”, a spus un sătmărean pentru PresaSM.
Un alt sătmărean susține că a ajuns să plătească o rată lunară de 2400 lei/lunar, de la 1.700 lei/lunar.
”În doar 2 ani au mărit valoarea creditului de plată cu peste 25%, mă mir ce o să fie în 10 ani, o să plătesc în sute de mii de lei rata? Chiar așa de puternic poate scădea valoarea leului?”, spune un alt sătmărean.
Un alt sătmărean se gândește să renunțe la creditul ipotecar.
„Mi-am luat prima casa cu 53 de mii de euro, acum dau înapoi peste 100 de mii, sunt pe punctul de a renunța la credit, să văd eu cum o să recupereze banca de la stat 100 de mii de euro”, a spus acesta.
Diferența între ROBOR și IRCC
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă un indice de referință calculat pe baza ratei dobânzii la care zece mari bănci de pe piața românească se împrumută cu lichidități, sub forma depozitului în lei, între ele.
Din 2 mai 2019, ROBOR a fost înlocuit înlocuit însă, printr-o altă Ordonanță de Urgență cu un nou indice de referință, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), aplicabil tuturor creditelor acordate în lei după această dată, inclusiv refinanțărilor.
În timp ce ROBOR se calculează zilnic, IRCC are o valoare trimestrială și se aplică pe întreg trimestrul respectiv la valoarea medie înregistrată în precedentele 3 luni. De aceea, unii specialiști economici numesc IRCC un ROBOR întârziat.
Cu alte cuvinte, efectele negative ale pieței – precum creșterea inflației – se văd mult mai rapid în majorarea ROBOR, fiind valabil însă și reversul. Când ROBOR începe să scadă, IRCC va scădea cu întârziere.