Miză de zeci de milioane de euro. Luptă la sânge pentru salubrizarea municipiului Satu Mare
Luptă acerbă pentru contractul de circa 74 de milioane de euro pentru salubrizarea municipiului Satu Mare în următorii zece ani. Prima licitație a fost tergiversată ani la rând, cei doi ofertanți, respectiv Florisal, pe de o parte, și SC Ave Bihor SRL — SC RDE Harghita SRL, pe de altă parte, luptându-se în instanță atât între ei, cât și cu Primăria Satu Mare, ca și autoritate contractantă.
Sumă uriașă pusă la bătaie
Într-un final, prima licitație a fost anulată, iar procedura a fost reluată de către Primăria Satu Mare, cu girul Consiliului Local Satu Mare.
În prezent, lupta pare mult mai dură. Și asta pentru că suma estimată pentru serviciile de salubritate a fost majorată de la 263.138.788 lei, cât era prevăzută în cadrul primei licitații anulate, la 368.127.329 lei în actualul caiet de sarcini.
Sumă compusă astfel: 250.857.627 lei, fără TVA, pentru colectarea și transportul deșeurilor; 67.938.257 lei, fără TVA, pentru măturat, spălat, stropit și întreținerea curățeniei căilor publice; 49.185.594 lei, fără TVA, pentru curățarea, transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în functiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț; 145.850 lei, fără TVA -pentru colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public și predarea acestora instalațiilor de neutralizare.
Din nou se contestă la foc automat
Dacă în cazul primei licitații, contestațiile au apărut mai târziu, după faza de analiză a ofertelor, de această dată cei de la SC Florisal SA au contestat licitația încă din faza de debut. Respectiv, au formulat plângere la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor împotriva a zeci de prevederi din caietul de sarcini.
Conform documentelor obținute de PresaSM, Florisal solicită: ”Obligarea autorității contractante la modificarea documentației de atribuire (…) și suspendarea procedurii de atribuire până la soluționarea contestației”.
Acuzațiile Florisal: caiet de sarcini copy-paste
Cei de la Florisal susțin că reprezentanții comisiei de licitație au elaborat caietul de sarcini pentru salubrizarea municipiului Satu Mare după modelul copy-paste cu cel al serviciului de salubrizare din municipiul Odorheiu Secuiesc. Coincidență sau nu, serviciile de salubrizare în Odorheiu Secuiesc au fost câștigate de către cei de la RDE Harghita SRL, concurenții Florisal din cadrul primei licitații anulate. Și care, cel mai probabil, vor depune o ofertă și pentru noua licitație demarată de Primăria Satu Mare. Existând riscul ca asocierea AVE Bihor – RDE Harghita SRL să fie avantajată, lasă să se înțeleagă cei de la Florisal.
”Mai grav, pe lângă copierea în totalitate a textului, care pune sub semnul întrebării imparțialitatea autorității contractante, au fost preluate chiar și cantitățile din Caietul de sarcini (al licitației făcute la Odorheiu Secuiesc și câștigate de RDE Harghita SRL, n.red.), astfel încât, potrivit celor dezvoltate în continuare cu privire la numărul imens de remedieri de substanță care se impun a fi aduse documentației de atribuire întocmite de Municipiul Satu Mare ar reclama în mod firesc schimbarea Caietului de sarcini și elaborarea unuia nou, care să respecte prevederile legale invocate în continuare și încălcate la acest moment și care să răspundă nevoilor actuale ale Autorității contractante (municipiul Satu Mare, n.red.), grefate pe situația reală existentă în Municipiului Satu Mare, iar nu pe nevoile și realitățile existente într-o altă unitate administrativ-teritorială (Odorheiu Secuiesc, n.red.)”, susțin cei de la Florisal, potrivit documentului obținut de PresaSM.
Comisia de licitație a luat act de solicitările Florisal
Reporterii PresaSM au luat legătura cu administratorul public al municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, care a precizat că a dat curs solicitărilor Florisal și au fost operate modificări de substanță la caietul de sarcini al licitației.
”Practic, Florisal a contestat caietul de sarcini. Mai exact, a invocat 28 de motive. Am răspuns operatorului că am operat toate modificările solicitate în caietul de sarcini. Mai exact, am eliminat toate condițiile care ar fi îngrădit dreptul de a participa. De asemenea, urmează să formulăm un răspuns și către CNSC”, a spus Maskulik Csaba pentru PresaSM.
Cât despre acuzația Florisal privind copierea caietului de sarcini de la Odorheiu Secuiesc, administratorul public al municipiului Satu Mare s-a apărat, declarând că: ”Florisal minte! Acel caiet de sarcini a fost aprobat de către Consiliul Local Satu Mare încă din 2019. Municipiul Satu Mare a fost primul din România care a avut un caiet de sarcini pe cinci fracții de colectare. Eventual, cei de la Odorheiu Secuiesc au luat de la noi acest caiet de sarcini” .
Concluziile le trag sătmărenii
Concluziile le lăsăm în seama cititorilor, dar nu putem să nu ne întrebăm dacă situația prezentată este una normală, dacă după 2 ani de la expirarea contractului de salubrizare și 2,5 ani de la demararea procedurii de atribuire este mult sau puțin.
Dacă reprezintă o performanță sau dimpotrivă, dacă este urmărit interesul cetățeanului sau nu. Un lucru este cert, la final noi suntem cei care plătim factura….