Copiii de 1-3 ani, lăsați de izbeliște! Un primar din județ, petiție către Guvern!
Părinții a mii de copii, cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, sunt disperați. Fiindcă sunt prea puține creșe, iar multe familii nu au cu cine să îi lase pe micuți. Un primar din județul Satu Mare a găsit și o soluție pentru această problemă, înaintând o petiție către Guvernul României. În care indică modalitatea prin care se poate rezolva problema.
Problema, adusă în atenția Guvernului
Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a ridicat astăzi, în ședința Asociației Comunelor din România de la București, problema copiilor antepreșcolari. În prezența mai multor miniștrii, în frunte cu premierul Ludovic Orban.
”Eu am înaintat o petiție semnată de foarte mulți părinți, pe care am prezentat-o autorităților centrale. Este nereglementată situația copiilor antepreșcolari, cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani. Mulți părinți au ieșit din concediile de creștere a copiilor și nu au unde să îi lase, mai ales în grija unui personal calificat. Acești copii ar putea fi duși la creșă, potrivit legislației actuale, dar nu sunt destule creșe. Asta este mare problemă”, a spus Dumitru Pop, pentru PresaSM.
Primarul propune și o soluție
Dumitru Pop a precizat că antepreșcolarii, cu vârste între 1 și trei ani, ar putea fi integrați în grădinițe, în lipsa creșelor. Dar pentru acest lucru trebuie modificată legislația actuală și asigurată baza financiară.
”Eu am găsit o soluție. Noi, la nivelul comunei Odoreu, avem o infrastructură școlară foarte bine pusă la punct. Avem o grădiniță modernă și avem cadre didactice dedicate. Dar nu avem o creșă. În concret, soluția ar fi schimbarea cadrului legal, în sensul de a permite antepreșcolarilor să frecventeze aceste grădinițe. De asemenea, să se asigure sprijinul financiar pentru plata personalului specializat”, a mai spus Dumitru Pop, pentru PresaSM.
Guvernul pregătește modificarea legislației
Primarul comunei Odoreu a precizat că Guvernul României pregătește modificarea legislației în acest sens, edilul sperând că o soluție să fie adoptată cât mai repede.
”Am primit un răspuns care mă face să fiu optimist, în sensul că legislația este în curs de actualizare, existând șanse ca acești antepreșcolari să poată fi preluați la grădinițe. Fiindcă este foarte greu să înființezi o creșă. Comuna Odoreu înregistrează o creștere evidentă a populației, iar eu, ca edil, împreună cu părinții, încercăm să venim cu soluții concrete în fața Guvernului. Sperăm să se rezolve această situație”, a conchis Dumitru Pop.
Odoreul, comuna cu o creștere semnificativă a populației
În anul 2000, comuna Odoreu avea o populație de aproximativ 4.800 locuitori, în timp ce azi se depășește 6.000 de persoane. Așezarea geografică a comunei și investițiile realizate de autoritatea publică atrage interesul a tot mai mulți investitori privați, interesați să-și construiască case sau ansambluri rezidențiale.
Pe lângă primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România au mai participat primarul comunei Racșa, Toma Betea, primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaș, primarul comunei Dorolț, Mihai Găman, primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius, și primarul comunei Hodod, Balogh Francisc.
Construiți o creșă în comună, d-le primar. Scădeți puțin salariile celor din primărie și vor fi bani pentru salariile asistentelor din creșă. Sunt convins că există un program UE pentru acest lucru. Câte fonduri europene a accesat comuna Odoreu? Cred că sunteți de destulă vreme primar și, în această perioadă, partidul pe care l-ați susținut ți din care ați făcut parte a fost la guvernare. De ce nu ați solicitat atunci acele fonduri? Nu au fost guverne care s-au îngrijit doar de binele populației? „România merită mai mult”, nu-i așa?!
View Comment