Controale și la Satu Mare, după scandalul brânzeturilor false
Autoritățile realizează controale tematice în regiunea de nord-vest a țării și verifică produsele lactate. Seria inspecțiilor a debutat, după ce ministerul Agriculturii a tras un semnal de alarmă cu privire la utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor obținute din lapte, fără a specifica acest fapt pe eticheta alimentelor.
Consumatorii au fost induși în eroare, spun autoritățile, după ce la începutul lunii februarie au realizat mai multe controale la restaurante, cofetării, fast-food-uri și magazine din sudul țării, inclusiv în București. Autoritățile au descoperit că 40% dintre acestea utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte.
Acum controalele s-au mutat în regiunea de nord-vest a țării, scriu cei de la DC News. Echipe mixte formate din inspectorii DSVSA și de la Protecția Consumatorului realizează verificări în județele Cluj, Bistrișa-Năsaud, Maramureș, Satu-Mare și Bihor, vizații fiind comercianții din municipiile reședință de județ. Inspectorii urmăresc modul în care sunt etichetate produsele din lapte.
Oficialii ministerului au spus că au descoperit o diminuare a fenomenului.
„În urma celor mai recente verificări, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate până la procentul de 38%. Neregulile majore persistă, în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte şi produse derivate din lapte, inclusiv în privinţa informării corecte a consumatorilor,” spun reprezentanții ministerului.
Nu este pentru prima dată când produsele lactate de pe piață sunt în centrul unui scandal. La fel s-a întâmplat și în 2016, când autoritățile i-au avertizat pe consumatori să citească lista ingredientelor. Atunci, oficialii au oferit drept exemplu sortimentele de unturi, unele fiind în proporție de 60% făcute din grăsimi nehidrogenate, adică ulei de rapiță, cosos, shea sau palmier, în diferite proporții.
Scandalul legat de grăsimile hidrogenate a debutat în 2018, iar autoritățile au început controale la comercianți și unități de procesare.