Controale la sânge la PĂLINCIILE din județ! Se caută ”CAZANELE” neautorizate
Cornel Mureșan și Gheorghe Ciocan – reprezentanții producătorilor de pălincă din județul Satu Mare – susțin că pălinciile din județul Satu Mare sunt adevărate ”muzee sătești”, principala problemă cu care producătorii se confruntă fiind accizele mari care trebuie plătite pentru pălinca produsă, la același nivel cu accizele plătite pentru obținerea alcoolului industrial (din cereale).
În acest moment un proiect de lege se află în circuitul de avizare interministerial pentru stabilirea unui nivel diferențiat de accizare pentru produsele alcoolice tradiționale obținute din fructe, printre care și pălinca.
Prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, a insistat pe respectarea legii și vigilență maximă din partea autorităţilor de mediu pentru prevenirea și sancționarea celor care poluează prin deversarea necontrolată a deșeurilor de la distilare.
Există în acest moment şase fabrici de alcool antrepozite fiscale, care pot presta servicii de distilare pentru terți și aproape 200 de pălincii înregistrate la autoritatea vamală.
Direcția Agricolă va demara în cel mai scurt timp deplasări în teritoriu, în vederea obţinerii mai facile de către deţinătorii de baterii de distilare a avizului specific, iar conducerea Biroului Județean de Accize şi Operațiuni Vamale transmite producătorilor individuali de pălincă că notificările se pot semna la sediul din Satu Mare de pe Bulevardul Henri Coandă.
Notificările conţin date obligatorii privind începerea producției de țuică, instalația deținută, perioada de funcționare și producția estimată (conform prevederilor art. 353 alin 2 Titlul VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal al României).