Primăria Satu Mare a dat amenzi uriașe. Război declarat celor care aruncă gunoiul ilegal
Primăria Municipiului Satu Mare, Comisariatul Județean Satu Mare al Gărzii Naționale de Mediu și Poliția Locală au efectuat pe parcursul lunii martie și până în prezent controale și inspecții pentru identificarea zonelor cu depozitări necontrolate a deșeurilor, pentru descurajarea fenomenului de abandonare sau de aprindere a acestora.
Astfel, au fost verificate 35 de locații și au fost identificate abandonări de deșeuri provenite din construcții și demolări, folii de plastic, ambalaje de plastic și carton, biodeșeuri. Aceste deșeuri ocupau suprafețe relativ mici, iar în unele cazuri erau răsfirate pe teren.
În urma acțiunilor s-au identificat proprietarii terenurilor, dintre care 9 sunt persoane fizice, 7 sunt persoane juridice, iar în cazul a 11 locații, deșeurile erau abandonate pe domeniul public. S-au luat măsuri cu termene pentru igienizarea terenurilor, iar în 5 dintre situații lucrările de salubrizare și igienizare au fost finalizate.
În perioada următoare se va urmări modul de îndeplinire a măsurilor de salubrizare stabilite și de respectare a prevederilor legale privind gestionarea deșeurilor.
„Reamintim persoanelor fizice și juridice că abandonarea deşeurilor, precum și eliminarea acestora în afara spaţiilor autorizate în acest scop, este interzisă. Încălcarea acestor prevederi se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru persoane fizice și cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 pentru persoane juridice”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Satu Mare.
De asemenea, nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional, se sancționează cu amenzi cuprinse între 3000 și 6.000 lei pentru persoane fizice și cu amenzi cuprinse între 25.000 și 50.000 pentru persoane juridice.
Toate aceste deseuri ar disparea daca florisalul nu ar face mofturi. Ma refer in special la deseurile provenite din igienizarea de primavara a curtilor si gradinilor. Fractia uscata se colecteaza in „sacii galbeni” , deseurile vegetale trebuie compostate. Atunci a-s dori un raspuns „competent ” la intrebarea ” ce punem in tomberoane????” Ca si pt colectarea acestora florisalul taxeaza nemilos.
Multumesc anticipat pt raspuns.
View CommentPartea tristă e că sunt amendați proprietarii terenurilor, care de obicei n-au nicio vină. Ei se trezesc cu gunoiul aruncat de alții pe proprietatea lor. Ce să facă? Să păzească terenul 24 din 24?
View CommentE ușor să dai amenzi așa, dar să-l prinzi pe făptaș e mai greu!
Și când se găsește gunoiul abandonat pe teritoriul public, ce face primăria? Se amendează singură?
Recomandare pentru autorități. E drept, că necesită un pic de organizare.
View CommentSunt o grămadă de descurcăreți care posedă o amărâtă de camionetă, și își fac reclamă pe FB, pe OLX sau cu numere de telefon afișat pe camionetă, că transportă moloz/deșeuri. Să se facă o comandă, și pe urmă să-l urmărească, unde ajunge transportul. Și dacă sunt prinși că nu duc deșeurile la un depozit autorizat, să-l prindă inflagranti. Nu trebuie amendați. Ajunge să fie obligați să ducă deșeurile respective la depozit, să plătească taxele de depozitare, și să mai facă 5 transporturi cu deșeurile găsite abandonate în zonă.