Un contract de reabilitare a infrastructurii rutiere, atribuit de Primăria Satu Mare pentru perioada 2010 – 2013, în valoare de circa 10 milioane de euro, ar fi făcut obiectul unui dosar anchetat de către Direcția Națională Anticorupție. În cadrul dosarului au fost interceptați procurori sătmăreni și oameni de afaceri! În frunte cu procurorul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, Florin Betea, sau Mircea Govor, la acea dată vicepreședinte al Consiliului Județean. În final, se pare că persoanele vizate ”nu au mai căzut pe tehnică”. Adică, dosarul s-a clasat.
De unde a început totul…
Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu, din data de 19 noiembrie 2014, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare s-a înregistrat un dosar penal privind modalitatea de executare a unui contract de achiziții publice încheiat între Primăria Satu Mare și SC Construcții Drumuri S.A. Satu Mare, controlată la acea dată de către omul de afaceri sătmărean Stelian Popa.
Un contract cu multe zerouri. Funcționari suspectați de ilegalități
Contractul avea ca și obiect reabilitarea rețelei stradale din municipiul Satu Mare, încheiat pentru perioada 2010 – 2013, cu o valoare de 43 de milioane de lei, aproape 10 milioane de euro la acea dată.
Cercetările din cadrul dosarul ar fi vizat faptul că unii angajați ai Primăriei Satu Mare și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu cu prilejul efectuării controalelor pe faze determinante. Cu alte cuvinte, funcționarii publici au fost acuzați că ar fi închis ochii la anumite posibile încălcări ale modului în care s-au executat lucrările.
DNA a luat în vizor procurorii
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au intrat pe fir în noiembrie 2014, suspectând faptul că unii procurori ar încerca să măsluiască acest dosar. A fost vizat procurorul general al Parchetului Curții de Apel Oradea, Aurel Mascaș, pensionat intre timp, respectiv procurorii Radu Bodea și Păunel Galoș, tot de la Parchetul Curții de Apel Oradea, respectiv procurorul Florin Betea, în prezent șeful Parchetului Judecătoriei Satu Mare.
DNA s-a sesizat din oficiu
DNA s-a sesizat din oficiu la data de 19 noiembrie 2014 și a dispus urmărirea penală pentru faptă, potrivit luju.ro În aceeasi zi, 19 noiembrie 2014, a cerut măsuri de interceptare și supraveghere pentru toți cei patru procurori. Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea procurorului DNA și a dispus supravegherea tehnică a procurorilor Aurel Mascaș, Radu Bodea, Păunel Galoș și Florin Betea pentru 30 de zile, începând cu 19 noiembrie 2014 până în 18 decembrie 2014.
În dosar au mai fost interceptați Stelian Popa – patronul firmei de construcții, respectiv Mircea Govor, la acea dată președintele Organizației Județene Satu Mare a PSD și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare.
Dosar ținut la secret
Potrivit luju.ro, cauza a stat “în lucru”, tot in rem, mai bine de un an, până în 6 martie 2017, când procurorul Lucian Rus de la DNA Oradea a dispus clasarea cauzei, pe motiv că “fapta nu există” și “fapta nu este prevazută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevazută de lege”.